Videót tett közzé a Hamász az egyik meggyilkolt izraeli túszról

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 3.

Külpol

Eden Jerusalmi tárgyalásos kiszabadítása kétszer is meghiúsult.

A Hamász iszlamista terrorszervezet videót tett közzé Eden Jerusalmiról, az egyik meggyilkolt túszról. Az ismeretlen időpontban készített, néhány másodperces, a család beleegyezésével kedden közzétett videofelvételen a 24 éves Jerusalmi azt üzeni legközelebbi családtagjainak, hogy szereti őket, és nagyon hiányoznak neki.

A Tel-Avivban élő Jerusalmit október 7-én, a Hamász terrortámadásában a Gázai övezet melletti Nova technopartiról rabolták el, ahol pultosként dolgozott. Az MTI beszámolója szerint

Eden Jerusalmi tárgyalásos kiszabadítása kétszer is meghiúsult.

Először tavaly decemberben, amikor a Hamász csak hét nő, köztük az ő nevét adta át az előre megbeszélt tíz helyett Izraelnek.  A nők mellett három idős férfit akartak még kiadni, de ezt az izraeli kormány elutasította, és újraindultak a harcok. Később szerepelt Joe Biden amerikai elnök májusban bejelentett, az izraeli kormány feltételeivel megfogalmazott megállapodástervezetben is, de ehhez július 27-én az izraeli kormányfő kérésére hétoldalas kiegészítést fűztek, miszerint az izraeli csapatok továbbra is maradtak volna a Gázai övezet és Egyiptom közötti határsávon, amit a Hamász utasított el, így ez az egyezség meghiúsult.

Jerusalmit öt másik társával együtt néhány nappal ezelőtt, csaknem egyéves fogság után, csütörtök éjjel vagy péntek reggel gyilkolták meg a Hamászhoz tartozó őreik Rafahnál, az övezet déli csücskénél egy alagútban, amikor közeledtek feléjük az izraeli csapatok. A Hamász arra utasította a túszok őreit, hogy öljék meg foglyaikat, ha közelednek az izraeli katonák.

Az újabb hat elhurcolt izraeli megölése után vasárnap este a túszok kiszabadulását lehetővé tévő megállapodás aláírását követelő tömegtüntetések kezdődtek Izraelben. A Telex a BBC tudósítására hivatkozva arról ír,

Benjamin Netanjahu két nappal később bocsánatot kért az izraeliektől, amiért nem sikerült hazahozni a szombaton Gázában holtan talált hat túszt.

A Hamász korábban arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül tűzszünetet kötni, a túszokat „halotti lepelben adják vissza a családjuknak”. A tüntetők Netanjahut és kormányát kritizálták, amiért nem sikerült korábban kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat. A legnagyobb tiltakozások Tel-Avivban és Jeruzsálemben voltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk