Kormányinfó: Megszünteti a kormány a tranzitzónákat

  • narancs.hu
  • 2020. május 21.

Belpol

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény visszavonása ellenére a kormány szándéka nem változott. Jövő kedden törvényt nyújt be a Fidesz-KDNP a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzet megszüntetéséről.

Uniós tematikájú ülést tartott szerdán a kormány, amely során a járványhelyzettel is foglalkoztak – mondta a csütörtöki Kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte, hogy a kormányülésen az Európai Bíróság a tranzitzónákról szóló döntése miatt úgy határozott a kormány, hogy megszünteti a tranzitzónákat. A jövőben azok a menekültek, akik idegenrendészeti őrizetben voltak, továbbra is abban maradnak, közlése szerint jelenleg 4 főről van szó, míg a többi tranzitzónában lévő személyt (jelenleg 280 főt) már meglévő menekülthelyre szállítják.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány úgy gondolja, hogy a tranzitzóna fenntartása indokolt volt már csak a határvédelem miatt is. De Magyarország köteles az Európai Bíróság döntéseit betartani, abban az esetben is, ha az mint most szemben áll a Európai Emberi Jogi Bíróság határozatával. Gulyás elmondása szerint a jövőben a külképviseleteken az ország határán kívül lesz lehetőség a menekültek számára menedékjogot kérvényezni.

Bejelentése azért is meglepő, mert Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden még azt nyilatkozta, hogy a kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal.

Vállonveregetés

A miniszter közlése szerint áttekintette a kormány az eddigi védekezést, amely megítélése szerint hatékony volt, az első fázis sikerrel zárult, a vírus tömeges elterjedését pedig sikerült megakadályozni. De ahogy Gulyás Gergely is hangsúlyozta a járványnak még nincs vége.

A miniszter szerint a kormány úgy ítéli meg, hogy Európa egyik legsikeresebb védekezését vitte véghez, amely annyiban a kormány érdeme, hogy a megfelelő döntéseket a megfelelő időben hozta meg, de az emberek is betartották a szükséges szabályokat, nélkülük nem sikerült volna ily módon a védekezés. Gulyás szerint Magyarország összességében a járvány miatti halálozás tekintetében is jól áll, bár sajnálatát fejezte ki valamennyi elhunyt miatt, azt emelte ki, hogy nálunk kevesebben haltak meg mint Nyugat-Európa bármely országában.

false

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a járványügyi védekezés második szakaszában is fenntartják az operatív törzs működését, valamint megmarad az egészségügy járványügyi  készültsége is.

Jön az új felhatalmazási törvény

Gulyás közlése szerint jövő kedden a kormány törvényt nyújt be a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzet megszüntetéséről, erre ilyen formában többek között azért van szükség, hogy az ez alatt az idő alatt hozott egyes rendeletek továbbra is életben maradhassanak. Példaként az okmányok hosszabbítására vonatkozó szabályt említette, amely év végéig jelent könnyebbséget, de ennek fenntartása csak egy áthidaló törvénnyel lehetséges, mert a rendelet érvényét veszítené a veszélyhelyzet végével.

Gulyás Gergely a kormány gazdaságvédelmi akciótervéről szólva ismét kiemelte, hogy az a kérdés, mennyi munkahelyet tud megőrizni és mennyit tud teremteni. Eddig 101 447 esetben éltek az álláskeresési támogatással, 3000 új állást hoznak létre a Honvédségnél, 106 ezer munkavállalóra nyújtották be a bértámogatás igénylését, és 96 ezer munkahelymegóvásra tettek garanciát.

Önkritika

A miniszter az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény visszavonásáról szólva elmondta, nem jellemző a kormányra, hogy benyújt egy törvényt, majd visszavonja azt. De kénytelenek voltak e téren önkritikát gyakorolni, mert bár szerinte a kormány szándéka nem változott, nem is vátozhatott, mert jövőbeni uniós kötelezettségről van szó, a járványhelyzetben a munkahelyek megtartása a legfontosabb, ezért garanciát kell adni arra, hogy emiatt nem szűnnek meg állások.

Hangsúlyozta, hogy a járványhelyzetben másként kell ilyen döntést meghozni, egyeztetni fognak az érintett vállalkozásokkal, hogy a törvény miatt senkinek se szűnjön meg az állása.

false

Kiemelte, hogy az uniós költségvetésről is tárgyalt a kormány a kormányülésen, a német-francia kezdeményezést vitatta meg, amely szerint az uniós költségvetésen túl további 500 milliárd eurót biztosítanának a járványhelyzetre.

Gulyás emlékeztetett, hogy az unió 7 éves költségvetése 1100 milliárd euró, ehhez jönne pluszban ez az összeg. Közölte, hogy a kormány számára az a legfontosabb, hogy Magyarország és azon túl a V4-ek országai jól járjanak. Számos kérdés van még, amely e tervvel kapcsolatos, az uniós csúcsülés várhatóan június közepén lesz megtartva, melyen erről is tárgyalnak majd.

Szentkirályi Alexandra az iskolák és óvodák újranyitásáról szólt bővebben, amelyről szerdán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a kormány Facebook-oldalán számolt be. A megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től normál működési rendre állnak át a bölcsődék és óvodák, azaz mindegyik kinyit, nem csak a kijelölt intézményekben biztosítanak felügyeletet.

Az óvodák és bölcsődék egész nyáron fogadják a gyerekeket, mindenféle külön igazolás nélkül, egy intézmény legfeljebb két hétre zárhat be. Az iskolákban ellenben marad a digitális tanrend június 15-ig, és nem is lesz hosszabb a tanév.

Június 2-től ugyanakkor engedélyezik a pedagógusok és a diákok személyes, kiscsoportos találkozását, vagy az egyéni felkészítést, ha erre a digitális tanrendben tanultak elmélyítése miatt szükség lenne.

Június 2-től június 26-ig minden iskolában meg kell szervezni a gyerekfelügyeletet, nem csak a kiemelt intézményekben.

Hagyományos tanévzáró és ballagás nem lesz, de kisebb körben, például egyes osztályoknak szervezhetnek ünnepélyes bizonyítványosztást.

Figyelmébe ajánljuk