Már a csernobili atomerőműnél harcolnak

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Külpol

Az ukrán elnök arról beszélt, katonáik harcolnak azért, ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia.

A Fehéroroszország felől támadó orosz csapatok elérték az egykori csernobili atomerőművet – közölte csütörtökön délután fél ötkor a The Independent, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatására hivatkozva.

„Az orosz megszálló erők megpróbálják elfoglalni a csernobili atomerőművet. Védőink életüket adják, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia” – mondta Zelenszkij.

A Telex az Ukrajnai Pravdára hivatkozva arról is ír, hogy Anton Gerascsenko belügyminisztériumi tanácsadó szerint "a veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző Nemzetőrség heves ellenállást tanúsít". Csernobil az ukrán-belarusz határhoz közel, Kijevtől légvonalban körülbelül 100 kilométerre található északra. Orosz egységek Belarusz területéről is betörtek Ukrajnába, Csernobilt is ezért érhették el könnyen, írja a hírportál.

Az MTI Anton Herascsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára hivatkozva azt közli, hogy ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét.

A csütörtök hajnalban kezdődött orosz invázió során délutánig több mint 200 támadást intézett az orosz hadsereg Ukrajna ellen, országszerte zajlanak a harcok. A legutóbbi hírek szerint az orosz alakulatok Kijevhez közelítenek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk