Lukasenka legkésőbb péntekig tárgyal Putyinnal a rakétarendszerek telepítéséről

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Külpol

Az Európai Tanács vezetője felszólította a fehérorosz elnököt, hogy ne vegyen részt az Ukrajna elleni támadásban.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy Iszkander, illetve Sz-400-as légvédelmi rendszerek Fehéroroszországba telepítéséről fog tárgyalni Putyinnal, a találkozóra legkésőbb péntekig sor kerülhet. „Ma konzultáltunk a hadsereggel, és úgy látjuk, hogy érdemes lenne Iszkandereket elhelyezni, illetve egy-két zászlóaljat is Sz–400-asokkal, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a helyzetet egészen Berlinig.” Lukasenka később arra is kitért, hogy Lengyelország és Litvánia azt tervezi, hogy Fehéroroszországon keresztül támadja hátba Oroszországot -írja a CNN.

Az Iszkander-rendszerek képesek nukleáris és elektromágneses impulzust generáló robbanófejet is célba juttatni, a szállítójárműről indítható rakéta rendkívül pontos, a céltévesztés 10 méteren belül van, mozgó járműveket is lehet támadni vele. Az Sz-400-as egy mobil légvédelmi rakétarendszer, mely elsősorban ballisztikus rakéták, cirkálórakéták semlegesítésére való merevszárnyas repülőgépek és drónok ellen is hatékony. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, csütörtök délutáni közös brüsszeli sajtótájékoztatóján együttesen ítélte el az Ukrajna elleni orosz hadműveletet. A sajtótájékoztatón Stoltenberg kifejtette: "a NATO az Európai Unióval együtt Ukrajna bátor népe mellett áll, támogatja az ország szuverenitását, területi integritását és jogát az önvédelemhez". A főtitkár üdvözölte, és az "egység erős üzenetének" nevezte az EU által bejelentett szankciókatCharles Michel, az Európai Tanács vezetője a beszédében arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy ne vegyen részt az Ukrajna elleni orosz katonai támadásban. "Minszknek megvan a lehetősége arra, hogy ne kövesse Moszkva pusztító akcióját, és ne vállaljon szerepet ukrán szomszédaik elleni csapásmérésben" - jelentette ki.

Fehéroroszország és Oroszország szoros katonai kapcsolatban áll egymással. Nemrég orosz csapatok vonultak be Fehéroroszországba nagyszabású közös-hadgyakorlatra. Csütörtökön pedig szintén a CNN számolt be először arról, hogy egy katonai csoport átlépte a fehérorosz-ukrán határt.

Korábban lapunk is foglalkozott azzal, hogy Lukasenka kész atomfegyvereket befogadni országa területére, ha Minszket a nyugati országok részéről fenyegetés éri.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!