Lukasenka legkésőbb péntekig tárgyal Putyinnal a rakétarendszerek telepítéséről

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Külpol

Az Európai Tanács vezetője felszólította a fehérorosz elnököt, hogy ne vegyen részt az Ukrajna elleni támadásban.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy Iszkander, illetve Sz-400-as légvédelmi rendszerek Fehéroroszországba telepítéséről fog tárgyalni Putyinnal, a találkozóra legkésőbb péntekig sor kerülhet. „Ma konzultáltunk a hadsereggel, és úgy látjuk, hogy érdemes lenne Iszkandereket elhelyezni, illetve egy-két zászlóaljat is Sz–400-asokkal, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a helyzetet egészen Berlinig.” Lukasenka később arra is kitért, hogy Lengyelország és Litvánia azt tervezi, hogy Fehéroroszországon keresztül támadja hátba Oroszországot -írja a CNN.

Az Iszkander-rendszerek képesek nukleáris és elektromágneses impulzust generáló robbanófejet is célba juttatni, a szállítójárműről indítható rakéta rendkívül pontos, a céltévesztés 10 méteren belül van, mozgó járműveket is lehet támadni vele. Az Sz-400-as egy mobil légvédelmi rakétarendszer, mely elsősorban ballisztikus rakéták, cirkálórakéták semlegesítésére való merevszárnyas repülőgépek és drónok ellen is hatékony. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, csütörtök délutáni közös brüsszeli sajtótájékoztatóján együttesen ítélte el az Ukrajna elleni orosz hadműveletet. A sajtótájékoztatón Stoltenberg kifejtette: "a NATO az Európai Unióval együtt Ukrajna bátor népe mellett áll, támogatja az ország szuverenitását, területi integritását és jogát az önvédelemhez". A főtitkár üdvözölte, és az "egység erős üzenetének" nevezte az EU által bejelentett szankciókatCharles Michel, az Európai Tanács vezetője a beszédében arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy ne vegyen részt az Ukrajna elleni orosz katonai támadásban. "Minszknek megvan a lehetősége arra, hogy ne kövesse Moszkva pusztító akcióját, és ne vállaljon szerepet ukrán szomszédaik elleni csapásmérésben" - jelentette ki.

Fehéroroszország és Oroszország szoros katonai kapcsolatban áll egymással. Nemrég orosz csapatok vonultak be Fehéroroszországba nagyszabású közös-hadgyakorlatra. Csütörtökön pedig szintén a CNN számolt be először arról, hogy egy katonai csoport átlépte a fehérorosz-ukrán határt.

Korábban lapunk is foglalkozott azzal, hogy Lukasenka kész atomfegyvereket befogadni országa területére, ha Minszket a nyugati országok részéről fenyegetés éri.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk