Milorad Dodik: Ha Trump nyer, kikiáltom a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Külpol

Az elszakadással súlyosan megszegné a '95-ös békemegállapodást.

Amikor Donald Trump lett az USA elnöke, ki akartam kiáltani a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét, de néhányan megijedtek körülöttem, és végül nem tettem meg. Ma már bánom, és ha Trump újra nyerne, azt hiszem, nem haboznék"

– mondta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a TV Prva-nak a Szabad Európa cikke szerint.

Mint ismert, Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Az ország azóta két részből áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A tavaly októberben ismét megválasztott Milorad Dodik ugyanakkor az elmúlt több mint 20 évben többször is kijelentette már, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Az elszakadással súlyosan megszegné a békemegállapodást.

Milorad Dodik jó kapcsolatot ápol az oroszokkal, az év elején ki is tüntette Vlagyimir Putyint, de fontos szövetségese a magyar kormány is. A magyar kormány komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül, 45 milliárd forintot adott Dodikéknak kiugróan olcsó hitel formájában. De a boszniai Szerb Köztársaság vezetője augusztusban újabb 118 millió eurós megállapodásról egyezett meg a magyar kormánnyal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk