Rendőröket, civileket, papot mészároltak le a dagesztáni terroristák

  • narancs.hu
  • 2024. június 24.

Külpol

Az orosz tagköztársaságban vasárnap este ortodox templomokat, zsinagógát, rendőrségi posztot támadtak meg fegyveresek.

A rendfenntartó erők több mint 15 tagja, valamint több civil vált terrortámadás áldozatává Dagesztánban – jelentette be Szergej Melihov, a régió vezetője hétfőre virradóra a Telegram-csatornáján közzétett videóban az MTI beszámolója szerint. Az Oroszországhoz tartozó köztársaság vezetője elmondta, hogy hat fegyveres támadót likvidáltak. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfő délelőtt 15 rendőr és négy civil, köztük egy ortodox pap haláláról, valamint öt terrorista likvidálásáról tett bejelentést. Az SZK szerint a támadókat azonosították.

A köztársaság vezetője bejelentette, hogy Mahacskalában és Derbentben az operatív harci intézkedések aktív szakasza befejeződött, a nyomozás, az „alvó sejtek” tagjainak felkutatása folytatódik. Azt mondta, hogy a terrortámadást egyebek között külföldről készítették elő. Melihov, aki anyagi támogatást helyezett kilátásba az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek, háromnapos gyászt jelentett be Dagesztánban. A köztársaság belügyminisztériuma szerint 16 embert ápolnak kórházban.

Vasárnap este a dagesztáni Derbentben fegyveres támadás ért egy ortodox templomot és egy zsinagógát, Mahacskalában pedig egy ortodox templomot és egy közlekedésirendőr-posztot. Tűzharc tört ki a Derbenthez közeli Szergokala községben is. A derbenti templom papja, Nyikolaj Kotyelnyikov életét vesztette. Az SZK terrortámadás, valamint lőfegyverek birtoklása és lopása miatt indított büntertőeljárást. A RIA Novosztyi hírügynökség belügyi forrásokra hivatkozva közölte, hogy őrizetbe vették Magomed Omarovot, a Kaszpi-tenger partján fekvő Szergokalai járás vezetőjét, akinek két fia és unokaöccse részt vett a támadásban. Mindhárman életüket vesztették. Omarovot, aki az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország regionális titkára volt, kizárták a politikai szervezetből.

Az RBK című lap, szintén a bűnüldöző szervekre hivatkozva azt írta, hogy a támadók közül többen szerepelnek a belügyi nyilvántartásban a vahhábita körökkel fenntartott kapcsolataik miatt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatos kapcsolatban áll a dagesztáni bűnüldöző és egészségügyi szervekkel. Kérdésre válaszolva azt mondta,

Moszkva nem tart attól, hogy az észak-kaukázusi régióba visszatérhetnek a század elejére jellemző kaotikus állapotok.

Peszkov közölte, hogy a FÁK-tagállamok több vezetőjével ellentétben az Oroszországgal szemben „barátságtalan” államok egyetlen kormánya sem fejezte ki részvétét a dagesztáni terrortámadás miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk