Az EU Magyarország nélkül is elfogadta a 14. szankciós csomagot

  • narancs.hu
  • 2024. június 24.

Külpol

Szijjártó Péternek nincs jó napja.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellet az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn az MTI beszámolója szerint.

Az uniós külügyi tanács luxembourgi ülésén elfogadott szankciós lista további 116 ember és szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért – írták. Ezzel 2100 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Szijjártó Péter külügyminiszter, aki személyesen is részt vett a luxemburgi ülésen, a közösségi oldalán a döntésre azzal reagált: „újabb milliárdok Ukrajnának – immár az európai szabályok felrugásával, Magyarország kihagyásával.”

Korábban a Financial Times írt arról, hogy az EU kidolgozott egy jogi megoldást, amivel megkerülhetővé válik Magyarország vétója.  Az Orbán-kormány ugyanis eddig ellenállt annak, hogy befagyasztott orosz vagyonból vásároljanak fegyvereket Ukrajnának. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt a lapnak, hogy a magyar kormány jogszerű megkerülése lehetővé fogja tenni, hogy a G7-ek decemberig 50 milliárd dolláros hitelt vegyenek fel Kijev számára.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk