Zelenszkij másik arcáról ír a Washington Post

  • narancs.hu
  • 2023. május 14.

Külpol

Az ukrán elnök állítólag a Barátság kőolajvezeték felrobbantását is javasolta, hátha tönkremegy a magyar gazdaság.

A Washington Post amerikai lap a birtokába került titkos hírszerzési dokumentumok alapján arról ír, hogy bár az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a nyilvánosság előtt nyugodt, sztoikus államférfi, a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon „egy agresszív ösztönökkel rendelkező vezető” benyomását kelti.

A cikket a 444 szemlézi.

Arról van szó benne, hogy Zelenszkij Ukrajnája a nyugati országok kormányainak bizalmát döntően azzal nyerte el, hogy szorongatott helyzetében a segítségül kapott fegyvereket a saját határain belül használja az oroszok ellen, hadserege nem támad oroszországi területeket. A nem nyilvános tárgyalásokon azonban – a kiszivárgott és a Pentagon által nem vitatott dokumentumok alapján – Zelenszkij sokkal agresszívebb fellépést javasolt: orosz falvak bombázását, határ menti orosz települések elfoglalását, és szeretne nagyobb hatótávolságú fegyvereket, amelyekkel Oroszország határain belül lévő célpontokat lehet lőni. 

A lap szerint január végén javasolt ilyen támadásokat, azzal a céllal, hogy jobb pozíciókat szerezzen Oroszországgal szemben. 

Az amerikai titkosszolgálatnak – legalábbis a Washington Post szerint – arról is tudomása van, hogy február közepén Zelenszkij Julija Szvridenko miniszterelnök-helyettessel tárgyalva azt javasolta, robbantsa fel az ukrán hadsereg a szovjat időkben épült, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság-vezetéket, hogy azzal tönkretegyék „Orbán Viktor valószínűsíthetően orosz olajra épülő iparát”. Ezt a megjegyzését a hírszerzési tisztviselők úgy értelmezték, hogy az ukrán elnök dühében fogalmazott meg „túlzó, értelmetlen fenyegetéseket”. 

A Washington Post megkérdezte Zelenszkijt is, hogy tényleg javasolta-e, hogy az ukrán hadsereg orosz területeket foglaljon el. Az ukrán elnök ezt kitalációnak minősítette, de azt is mondta, fenntartja a jogot arra, hogy országa védelmében szokatlan taktikát alkalmazzon.  „Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit” – mondta Zelenszkij.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk