Bezárt kocsmák, mozik: választanak Törökországban

  • narancs.hu
  • 2023. május 14.

Külpol

Állítólag Erdogan ellenzékének áll a zászló. A Twittert cenzúrázzák.

Vasárnap közép-európai idő szerint reggel 7-től délután 4 óráig köztársaságielnök- és parlamenti választást tartanak Törökországban.

Az ottani statisztikai hivatal 85,3 millió lakost tart nyilván, 64 millió 113 ezer 941 választópolgárt vett nyilvántartásba, közülük 3 millió 416 ezer 98 külföldön él.

Nagy csata várható a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan és Kemal Kilicdaroglu között. Utóbbi 2010 óta vezeti a legnagyobb ellenzéki tömörülést, a kemalista Köztársasági Néppártot. Indult a köztársasági elnöki címért Sinan Ogan korábbi jobboldali parlamenti képviselő, és eredetileg Muharrem Ince is, de mindkettőnek alacsony a támogatottsága, és utóbbi politikus már vissza is lépett. A három versenyben lévő jelölt mögött egy-egy pártszövetség áll – írja a HVG: Erdogané a Nép Szövetsége, Kilicdaroglué a Nemzet Szövetsége. Ogan mögött az Atya Szövetsége nevű párttömörülés áll.

A parlamenti választás egyfordulós, köztársasági elnököt azonban két fordulóban választanak, amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg elsőre a szavazatok 50 százalékát és még egy voksot.

A Telex arról ír, hogy húsz év után veszíthet a liberálisnak indult, de illiberálissá vált Erdogan a közvéleménykutatási adatok szerint, és arról, hogy ebben a kritikus pillanatban a Twittert megzsarolták, ezért Törökországban hagyja magát cenzúrázni, amiért Elon Musk most kap hideget-meleget.

Az eredményeket még vasárnap nyilvánosságra hozzák.

 

A török választási törvény szerint a sajtó délután ötig nem közölhet választással kapcsolatos hírt, találhatást, és azután is három órán keresztül csak a Legfelsőbb Választási Tanács információit közölheti az eseménnyel kapcsolatban. Nap közben tilos az alkoholtartalmú italok eladása, nyilvános fogyasztása, zárva tartanak a szórakozóhelyek, kocsmák, teázók, kávézók, mozik. Délután 5-ig esküvőt sem szabad tartani, és azután is csak úgy, hogy betartják az alkoholtilalmat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk