Visszatér az Addams Family legkedveltebb tagja – itt az előzetes

  • narancs.hu
  • 2022. október 11.

Mikrofilm

Ezúttal Jenny Ortega alakítja Wednesday-t, de Tim Burton sorozatában feltűnik majd a korábban őt játszó Christina Ricci is.

A The Addams Family eredetileg Charles Addams képregényrajzoló szüleménye, aki 1938-tól kezdve 50 éven át készítette a világ egyik legrémisztőbb családjáról szóló rajzokat a The New Yorker magazinba. Ezek eredetileg a 20. századi, idealizált amerikai családképet gúnyolták ki, illetve a gazdag, arisztokrata famíliákból csináltak viccet. A későbbi filmek és sorozatok azonban már inkább a gótikus és horrorelemeket emelték ki. Az első sorozat 1964-ben indult, és két évadig futott, de hatása így is tartósnak bizonyult: készült belőle halloweeni tévéfilm, 1973-ban pedig animációs sorozat is, majd a franchise a 90-es években éledt újjá. Barry Sonnenfeld 1991-es mozija otthon A galád család alcímet kapta, 1993-ban érkezett a folytatása (Egy kicsivel galádabb család), majd a harmadik rész már egyenesen a tévén landolt (Jobb együtt, mint darabokban). Az első két film maradandónak bizonyult, ráadásul nekik köszönhető, hogy egy újabb generáció fedezte fel Addamséket: 1992-93 között újjáéledt az animációs sorozat, majd 1998-ban az élőszereplős sorozat is kapott még egy esélyt.

A mostanában tapasztalható reneszánsz tehát immár az Addams család harmadik eljövetele: 2010-ben Nathan Lane és Bebe Neuwirth főszereplésével két Tony-díjra jelölt musical készült a galád családból, majd 2019-ben és 2021-ben animációs filmként is folytatódtak kalandjaik. A legnagyobb dobás azonban még hátra van: Wednesday címmel spinoff-sorozat készült a Netflixre, melynek most érkezett meg az első előzetese.

A sorozatot Tim Burton, Alfred Gough és Miles Millar készítik, az ígéretek szerint pedig egy természetfeletti komédiába ágyazott felnövéstörténet lesz az Addams család talán legkedveltebb tagjáról, Wednesday-ről. A címszereplőt az a Jenna Ortega alakítja, akit a legújabb Sikolyban ismert meg a világ – ő lesz egyébként az első latin színésznő a szerepben. A karaktert a Sonnenfeld-filmekben Christina Ricci játszotta, aki most is feltűnik, ezúttal egy Miss Thornhill nevű professzorként.

A történet szerint Wednesday beköltözik a Nevermore Akadémiára, ahol titkos társaságok, gyilkosságok és szörnyek mellett olyan rémes dolgokkal is szembesülnie kell, mint a klikkek és a kiközösítés. Az Addams család fejeit Luis Guzmán és Catherine Zeta-Jones alakítják, míg a szintén kultikusnak számító Fester bácsiként Fred Armisen tűnik majd fel.

A nyolcrészes első évad november 23-án érkezik a Netflixre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.