Gigantikus méretű gödröt vájtak Orbánék családi vállalkozásai – Megdöbbentő légi felvételek a gánti bányáról és betonüzemről

  • Magyar Krisztián
  • 2017. május 27.

Nagytotál

Berepültük az Orbán család cégbirodalmát a Fejér megyei Gánt felett. Elképesztő, amit láttunk.

A csütörtökön megjelent Magyar Narancs egyik terjedelmes írásában mutatjuk be, hogy a miniszterelnök családjának vállalkozásai miként szárnyalnak az elmúlt években. Ez annak is köszönhető, hogy állami beruházások beszállítói. Hosszas nyomozás után kiderítettük, hogy egyebek közt a Nemzeti Lovarda építéséhez is visznek követ Orbán Győzőék gánti bányájából, a 8-as főút várpalotai szakaszának átalakításához pedig betonelemeket hordanak a családi cégcsoporthoz tartozó Nehéz Kő Kft. kamionjai.

Amikor a miniszterelnök családjának érdekeltségei után nyomoztunk, alaposan megnéztük (volna) azt a bányát és telephelyet is, amelyet használ egyebek közt a cégbirodalomhoz köthető Dolomit Kőbányászati és a Nehéz Kő Kft. A Felcsúttól nem messze található területet az arra elhaladó út mellől nem lehet jól belátni, a hatalmas bányagödröt egyáltalán nem, a telephelyet pedig alig lehet megnézni. Ezután a levegőből vizsgáltuk meg, mekkora is a gánti Orbán-birodalom.

Azt korábban is gondoltuk, hogy a több évtizede működő Dolomit Kőbányászati Kft. már hatalmas gödröt vájt a Vértes lába mellett, azonban a fentről látható gigantikus bányaterület egészen elképesztő méretű.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor képei

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a cég 2017 végéig rendelkezik érvényes, de meghosszabbítható műszaki engedéllyel, amelyről a Veszprémi Bányakapitányság döntött még 2014-ben. A majdnem öthektáros terület a földhivatali nyilvántartás szerint a cég tulajdonában van, így bérleti díjat nem kell fizetniük, csupán a kitermelt kő utáni bányajáradékot utalják az államnak.

 

false

 

A Gánt szélén található gödörből kinyert követ a bányaterület közvetlen szomszédságában dolgozzák fel és válogatják, itt kerül a zúzott dolomit azokra a hatalmas teherautókra, amelyek reggeltől estig folyamatosan fordulnak be a gánti telepre és onnan ki.

 

false

 

Gánton készítik és tárolják az elszállításig azokat a betonelemeket, amelyek közül sok állami beruházásokra, egyebek közt csatornázási munkákhoz vagy útépítésekhez hordanak. Amikor arra repültünk, akkor is épen egy teherautót pakoltak meg.

 

false

 

 

A gánti központi telephelytől néhány száz méterre van egy másik, a működő bányánál sokkal kisebb területe (a lentin fotó jobb felső részén) Orbán Győzőéknek. Az általunk látott engedélyeztetési dokumentumok szerint tavaly azt tervezték, hogy ide visznek építési-bontási törmelékeket, azokat a törő- és osztályozógépekkel megmunkálják, majd méret szerint válogatják. Egy évben 90 és 100 ezer tonna feldolgozásával számolnak. Több mint egy év telt el azóta, hogy a kormányhivatal előzetesen engedélyezte a hulladékfeldolgozót, és jelezte a Dolomit Kft.-nek, hogy az indulás előtt szerezzék be hulladékgazdálkodási engedélyt, de máig nem történt semmi.

 

false

 

A legfrissebb Magyar Narancsban bemutatunk több olyan, jelenleg is futó állami nagyberuházást, amelyeknél az elmúlt hónapokban megjelentek a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Cikkünkből az is kiderül, hogy nemrég újabb értékes bányaterülethez jutottak Orbán Győzőék, de írunk arról is, hogyan koptak ki a versenytársak a hahóti tőzegbányájuk mellől.

A cikk a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült.

Az Orbán család cégeinek a köveiből épül a közpénzből megújuló Nemzeti Lovarda

A miniszterelnök családjához tartozó Nehéz Kő kamionjai hordják a köveket a Keleti pályaudvarhoz közeli munkaterületre. A lovarda átépítésére az állam eddig közel hárommilliárd forintot adott, de nem csak ebből jut Orbán Győzőéknek, akik több más, szintén közpénzből finanszírozott építkezéshez is beszállítanak. Ízelítő a csütörtöki lapszámunkból.

Neked ajánljuk

Azonnali: Valami nem stimmel az új kormánnyal

  • narancs.hu

Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak a beterjesztett törvényjavaslat szerint nem lesz önálló minisztériuma, és megjelent egy 113 oldalas salátatörvény-tervezet, amit először hibásan nyújtottak be.