Meghalt Fülöp herceg

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Nekrológ

II. Erzsébet királynő férje 99 éves volt.

Péntek reggel elhunyt II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburgh-i herceg. A hírt a Buckingham-palota jelentette be. 

Fülöp herceg február 16-án este került kórházba Londonban. A Buckingham-palota közleményében arról írt, hogy II. Erzsébet királynő 99 éves férje akkor már néhány napja nem érezte jól magát. De azt közölték, csak elővigyázatosságból kellett bent maradnia pár napra. Március közepén végül hazaengedték a kórházból.

Akkor hangsúlyozták, hogy Fülöp herceg állapota nem volt összefüggésben koronavírus-fertőzéssel. Januárban II. Erzsébet és Fülöp herceg is megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

Fülöp herceg legutóbb 2019 karácsonya előtt töltött négy napot ugyanabban a VII. Eduárd kórházban, ahol most is kezelték. Annak idején csak annyit árultak el, hogy a herceg egy régebb óta fennálló egészségi gond miatt, orvosa tanácsára vonult kórházba megfigyelés és kezelés céljából.

A királynő a koronavírus-járvány elmúlt hónapjai alatt a Windsor-kastélyban maradt, ahol Fülöppel együtt a lehető legkevesebb személyzet társaságában, elszigetelve éltek.

Fülöp herceg 2017 májusában vonult vissza a közszerepléstől, vagyis minden, a posztjával járó feladattól.

Figyelmébe ajánljuk