Elhunyt Morcsányi Géza

  • narancs.hu
  • 2023. január 5.

Sorköz

A Magvető Kiadó egykori igazgatója műfordítóként, dramaturgként és szerkesztőként is kiemelkedő szereplője volt a kulturális életnek.

2023. január 4-én elhunyt Morcsányi Géza - közölte a Magvető Kiadó Facebook-oldalán.

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten, Pestszentimrén nőtt fel. Tanulmányiat a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumban kezdte, itt érettségizett, majd a a Marx Károly Közgazdasági Egyetemre járt 1971 és 1977 között járt.

A hetvenes évek végétől dramaturgként helyezkedett el: először a Pécsi Nemzeti Színházban mentoraként, majd a Törőcsik Mari nevével fémjelzett Győri Kisfaludy Színházban, és a Szolnoki Szigligeti Színházban doglozott. 1985-ben lett a Radnóti Miklós Színház dramaturgja, ahol darabválasztásai, Csehov és más klasszikus orosz szerzők fordításai évtizedeken át határozták meg a színház irodalmi profilját.

https://www.facebook.com/magveto/photos/a.915714721788570/6598462496847069/?_hide_text=true

Szerkesztői pályája 1988-ban indult, először az Interpress Magazin, majd 1989 és 1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa lett.  1995-ben Nádas Péter és Esterházy Péter javaslatára került Magvető Kiadóhoz, amelyet húsz évig vezetett. Ez idő alatt a nagy múltú, a rendszerváltás után azonban válságba kerülő Magvetőt a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb műhelyévé tette. Húsz év alatt a kiadónál több mint 800 könyv megjelentetésében vett részt. Műfordítóként neki köszönhetjük többek közt  Bulgakov, Csehov, Gorkij, Gogol és Ljudmila Ulickaja műveinek magyar fordítását. Legutóbbi munkája Csehov válogatott műveinek fordítása volt, amely A szerelemről és más történetek címmel jelent meg tavaly.

A Magvető Kiadó mellett éveken át vezette az Athenaeum Kiadót is, 2015-ben a Líra Kiadói Csoport igazgatója lett, 2017-ben pedig filmszínészként is debütált Enyedi Ildikó Arany Medvét elnyerő és Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről című filmjének főszereplőjeként.

Munkásságát Jászai Mari-díjjal, Gemini-díjjal, Budapestért díjjal és A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is elismerték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk