Ismét az időjárás miatt változik az atlétikai vébé programja

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 22.

Sport

Most nem a vihar, hanem a rendkívüli meleg és a hűguta kockázata szólt közbe.

Hétfőn a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői bejelentették, a rendkívüli meleg miatt átállnak a „hőségműködésre”. Ekkor programváltozásról még nem volt szó, kedden azonban már az Atlétikai Világszövetség (WA) jelentette be, hogy a szerdai versenynap programját átalakítják a várhatóan magas hőmérséklet miatt.

A Telex beszámolója szerint a világszövetség közleményében azt írta, 

Budapesten extrém időjárási körülmények várhatók, és a WA saját rendszere is azt mutatta, hogy magas a kockázata a megerőltetés miatt fellépő hőgutának.

A WA a munkavégzés során fellépő hőstressz becslésére is kifejlesztett nedves gömb hőmérséklet (wet bulb globe temperature – WBGT) indexet használja, amely figyelembe veszi a hőmérsékletet, a páratartalmat, a napsugárzást és a szélsebességet is. Ha a WBGT meghaladja a 30 Celsius-fokot, az már fekete zászlós érték, és bizonyos versenyeket nem lehet megrendezni. A vasárnapi 10 000 méteres síkfutás döntője után egyébként két versenyző is hőgutát kapott, és orvosi ellátásra szorult.

A szövetség bejelentése szerint a szerda délelőtt 11 órára meghirdetett női 5000 méteres előfutamokat este hétkor rendezik meg, a rövid megterheléssel járó 200 méteres előfutamokat viszont előbbre hozták, és 11:20-kor és 12:15-kor kezdődnek majd. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, legutóbb szombaton kellett az időjárás miatt módosítani az atlétikai világbajnokság versenyprogramját, ekkor azonban nem a meleg, hanem a vihar szólt közbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.