Náci karlendítés, jogsértő tetoválás, kábítószerbirtoklás: ezért vették őrizetbe a magyar szurkolókat Münchenben

  • narancs.hu
  • 2021. június 29.

Sport

Válaszolt a müncheni ügyészség.

"A bajor rendőrség 18 honfitársunkat állította elő a mai nap folyamán, tíz főt már kiengedtek, nyolc esetben még zajlik a jegyzőkönyv felvétele" - ezt még múlt csütörtökön jelentette be Szijjártó Péter, a német-magyar Európa-bajnoki mérkőzés után egy nappal.

Később azt is elárulta a külügyminiszter, hogy: "A múlt heti müncheni meccs sajnos nem minden honfitársunk számára ért véget egyelőre. Egy vizsgálati fogságban tartott szurkolót a hét végén szabadlábra helyeztek, így ő már hazautazhatott. Ugyanakkor egy magyar állampolgár továbbra is előzetes letartóztatásban van".

Akkor csak annyit lehetett tudni a német hatóság közlése szerint, hogy pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt tartóztattak le több szurkolót.

A Telexnek most részletesen válaszolt a müncheni ügyészség, hogy milyen ügyek miatt vették őrizetbe a magyar drukkereket:

  • Az egyik szurkoló a stadionban egy palackkal megdobott egy rendőrt a lelátóról, ellene különösen súlyosnak minősülő hivatalos személy elleni erőszak és testi sértés gyanújával folyik eljárás. A férfinél az őrizetbe vétel után marihuánát is találtak, ezért kábítószer birtoklása miatt is eljárást indítottak ellene. Jelenleg vizsgálati fogságban van.
  • Öt személy ellen alkotmányellenes jelképek használata miatt indult eljárás: három alkalommal náci karlendítés, egy alkalommal egy jogsértő és mindenki számára láthatóvá tett tetoválás miatt lépett közbe a rendőrség a stadionon belül. Egy másik magyar szurkoló a stadionon kívül lengette a karját. Négy embert szabadon engedtek, egy ember ellen elfogatóparancsot adtak ki.
  • Az a bizonyos tetoválás egy úgynevezett Odal-rúna volt, amit a Hitler Jugendben, az SS „fajtisztaságát” ellenőrző főhivatalban, és a háborús bűnöket elkövető, bánáti, romániai és horvátországi németekből álló 7. Prinz Eugen önkéntes SS-hegyihadosztályban használtak jelképként.
  • Egy további esetben kábítószerbirtoklás miatt intézkedtek. Az illetőnél 0,5 gramm marihuánát találtak. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.
  • Egy esetben rendőr sértegetése miatt indult eljárás. Ez az incidens is a városban történt, a szurkoló 1000 euró megfizetése után szabadlábra került.
  • Legalább két esetben hamisított jegy miatt intézkedtek a rendőrök. A szurkolók egy jegyekről készült képernyőképpel próbáltak bejutni a stadionba. Mindketten szabadlábra kerültek.
  • Két esetben indult eljárás tiltott pirotechnikai eszköz használata miatt. Ezek szabálysértésnek számítanak, így nem a müncheni ügyészség jár el az ügyben.

Címlapképünkön: magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés előtt a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk