Sós Csaba: "Ilyet még Földön nem láttam"

  • Narancs.hu
  • 2024. augusztus 4.

Sport

Az úszók szövetségi kapitánya egyedi technikája miatt a "delfinkirály" Tumpek Györgyhöz hasonlította Milák Kristófot.

„Ezek most az öröm pillanatai, ő a harmadik úszó, aki két különböző olimpián nyert aranyat, Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina mellé csatlakozott. Egyszerűen világszám, ahogyan úszik, ilyet még a Földön nem láttam. Hozzá képest mindenki másodosztályú pillangósnak tűnik, olyan egyedi és kivételes technikája van, mint senkinek. Én még láttam Tumpek Györgyöt úszni, talán ő az egyetlen, aki hasonlít hozzá” – nyilatkozta Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya, miután Milák Kristóf a 200 méter pillangón nyert ezüstérme után szombaton 100 méteren győzött.

 
Tumpek György olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok magyar úszó, edző pályafutása során 24 országos, 11 Európa- és 6 világcsúcsot állított fel, és 52 magyar bajnok nevelkedett fel mellette.
Forrás: honveduszo.hu  

Mint az MTI írja, a Milák sajátos útjára vonatkozó kérdésre Sós Csaba azt mondta, erre csak akkor tudna úgy válaszolni, hogy azt öt-hat év múlva is vállalja, ha tudna arról, miként készült fel a magyar klasszis az olimpiára:

„Azon információk alapján, amik hozzám eljutottak, én nem következtettem volna erre a sikerre, de az eredményjelző-tábla nem hazudik” – mondta Sós, aki a magyar szerepléssel kapcsolatban megjegyezte, az eddigi két arany és egy ezüst átlag fölötti teljesítmény. A csúcsot az 50-es évek sikercsapata, vagy a Darnyi és Egerszegi fémjelezte korszak jelenti, míg az átlagot az egy-egy aranyat vagy néhány érmet hozó olimpiák.

 
Milák Kristóf
MTI/Kovács Tamás
 

Sós Csaba megjegyezte, Milák egyéni útját tolerálták, de nem szabad elfelejteni, hogy számos nagyszerű magyar edző dolgozik, ilyen az olimpiai bajnokkal kezdő Plagányi Zsolt – akinek jelenlegi tanítványa, Németh Nándor 100 méter gyorson negyedik lett –, az őt csúcsra juttató Selmeci Attila, vagy jelenlegi trénere, Virth Balázs.

 
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án.
MTI/Kovács Tamás
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk