Bukás: ezek a számok bizonyítják, hogy Vidnyánszkyt nemcsak Alföldi, de sok kollégája is leiskolázta

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019. július 17.

Színház

Elmerültünk a Nemzeti Színház számaiban - súlyos dolgokat láttunk.

A friss Magyar Narancsban hosszan foglalkozunk, hogy milyen folyamatok, hibák és tendenciák húzódnak meg a Nemzeti Színház katasztrofális nézőtéri adatai mögött (amelyeket a hvg.hu hozott nyilvánosságra). Jelenleg ugyanis a nagyszínpadon csak minden második néző fizet a jegyért, ami teljesen unikum a hazai színházak körében.

Cikkünkben több összehasonlítást is teszünk, amelyekből Vidnyánszky Attila színházának mélyrepülése láthatóvá válik.

Egyrészt a Nemzeti Színház számait hasonlítottuk össze a Nemzeti Színház számaival, ahol az igazgató 2008-től 2013-ig Alföldi Róbert volt, őt hat éve, július elején váltotta a poszton Vidnyánszky Attila. Ezekről külön táblázatok is születtek. Mi most a jegybevételről szólót ajánljuk olvasóink figyelmébe:

false

Igen, jól látják, tavaly már csak 100 milliós jegybevételt tudott a Nemzeti produkálni. Ez egyébként nagyjából annyi, amit a Radnóti Színház mutatott fel 2017-ben. Ami természetesen szintén súlyos kritika Vidnyánszkynak, hiszen a Radnóti Budapest legkisebb színházainak egyike. A Nemzeti pedig az egyik legnagyobb.

De sok más szinten is leiskolázták Vidnyánszkyt színházvető kollégái Budapesten. Nézzék csak meg néhány más prózai színház adatait – a Nemzetivel összevetve:

false

 

A Vidnyánszky-féle Nemzeti lejtmenetéről szóló elemzésünk a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

A lap csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk