Hiába eszi meg a béka, ez a bogár sértetlenül kimászik belőle
Screenshot_2020-08-04_at_10.30.21.png

Hiába eszi meg a béka, ez a bogár sértetlenül kimászik belőle

  • MTI
  • 2020. augusztus 4.

Tudomány

Képes sértetlenül kimenekülni az őt lenyelő békából egy különleges bogár, a Regimbartia attenuata.

A rovar bizonyos békafajokból képes épségben előkerülni, ilyen például a Pelophylax nigromaculatus. Más békákhoz hasonlóan ennek a fajnak sincsenek fogai, így nem tudja a rovart lenyelés előtt megölni. Ezt a feladatot az emésztőrendszere végzi el.

Ez azonban nem működik a Regimbartia attenuata esetében - közölte Sindzsi Szugiura, a japán Kobe Egyetem ökológusa. A rovar ürítésre ingereli a békát, hogy aztán az ürülékkel együtt kiszabaduljon.

A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy első alkalommal sikerült dokumentálni, amint a rovar épségben kimászott a békából az elfogyasztása után.

A bogár és a béka Japán ugyanazon mocsaras területén él. Fiatal és felnőtt békákkal etették meg a bogarakat a szakértők, hogy a rovar önvédelmi technikáját megvizsgálják.

A békák könnyedén lenyelték a rovarokat, de hat órán belül a bekebelezett rovarok 93,3 százaléka előbukkant a hátsó fertályukon, ugyanolyan élénken, mint hosszú utazásuk elején.

A kutatók megfigyelték, hogy ugyanez történik négy másik békafaj, a Pelophylax porosus, a Glandirana rugosa, a Fejervarya kawamurai és a Hyla japonica esetében is.

Ha nem hiszi, nézze:

Neked ajánljuk

Meghalt Schlecht Csaba

  • narancs.hu

A Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Simicska Lajos jobbkeze, a Kaya Ibrahim-ügy központi figurája 63 éves volt.