Új év, új prím! Több mint 23 millió számjegyből áll!

  • narancs.hu
  • 2018. január 5.

Tudomány

Legutóbb két éve találtak egyet.

Több mint 23 millió számjegyből áll, és 90 ezer oldalt töltene meg a világ eddigi legnagyobb prímszáma. 900 ezer számjeggyel múlja felül az eddigi csúcstartót.

Az új szám megtalálását a Mersenne-prímszámokat kutató Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) nevű amerikai projekt munkatársai jelentették be, a felfedezett pedig nem más, mint:

a 2 a 77 millió 232 ezer 917-ik hatványon mínusz 1.

A legutóbbi Mersenne-prímet két éve januárban találták, ezek abban különböznek a közismert prímektől, amelyek csak eggyel és önmagukkal oszthatók, hogy kettő-hatványnál eggyel kisebb, azaz a 2n–1 alakban felírhatók. Egy prím felfedezéséhez főleg idő és komoly számolási kapacitással rendelkező számítógép kell, persze a különféle képleteken kívül.

A prímek egyébként, ki tudja, miért, nagy népszerűségnek örvendenek a nem matematikus körökben is. Van, aki a matematika legfontosabb számainak tartja őket, hiszen belőlük minden más elem felépíthető. Gyakorlati szerepük elsősorban a kódolásban fontos: az interneten használt kódok biztonságának alapjai is prímszámok.

 

Figyelmébe ajánljuk