Együtt–PM: Az aktivisták már a kivándorlásról beszélnek

Az aktivisták teljes letargiában fogadták az eredményeket, Bajnai és Jávor elismerte a kudarcot, de a jövőről is beszélt. Az Együtt–PM-mel követtük a választások estéjét.

„A kormányváltók nem tudtak világos és szerethető alternatívát kínálni Magyarországnak Orbán Viktor rendszerével szemben” – mondta Bajnai Gordon, az Együtt–PM szövetség vezetője a Madách térre szervezett választási eredményvárón. Bajnai, bár elismerte a súlyos vereséget, nem gratulált a Fidesznek, mivel az eredményekhez szerinte az eltorzított választási rendszer is hozzájárult. A munkát megköszönte választóiknak és aktivistáiknak, és beszélt a közelgő európai parlamenti választásokról is, ahol „szépíthetnek”. Jávor Benedek PM-társelnök szavaiból némileg borúsabb összképre következtethetünk, ő úgy fogalmazott: „Ez a szövetségi rendszer nem képes leváltani az Orbán-kormányt” – ami vélhetően az egész ellenzéki együttműködés átgondolását vetíti előre.

false

 

Fotó: L. Kovács

Bajnai Gordon egyébként este fél 8 körül szomorúan értékelte az alacsony részvételi adatokat, ugyanakkor különösebb tippelésbe nem bocsátkozott. A magyarnarancs.hu-nak nyilatkozó aktivisták már akkor súlyos vereséget prognosztizáltak, volt, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy minden egyéni körzetet elveszítenek, bár olyan is akadt, aki biztatónak nevezte, hogy Budapesten és a balos körzetekben jobbak a részvételi arányok. A legtöbben a kétharmad megakadályozásában bíztak, bár az egyik aktivista ezt a Jobbik szereplésétől tette függővé, szerinte a radikális párt inkább tudott szavazatokat elvonni a Fidesztől.

false

 

Fotó: L. Kovács

Vezető politikusok a 60 százalékos részvételi arány napvilágra kerülése után nem nyilatkoztak a médiának, visszahúzódtak a Godot kávézóban található bázisukra, és a kiszivárgó információk szerint a felső szinten hosszas elnökségi megbeszélést tartottak.

false

 

Fotó: L. Kovács

A téren az ATV választási műsorát vetítették ki, a megjelent, körülbelül 500 szimpatizáns hangosan kifütyülte Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság elnökét, aki elmondta, hogy a testület nem marasztalta el a közmédiát a folyamatos simonozásért és a szinte észrevehetetlen rogánozásért. Később az egyéni választókerületi eredményeket meglehetős közönnyel fogadta az Együtt–PM közönsége, csak akkor hangzott fel némi taps, amikor ellenzéki vezetésről számolt be az ATV. A nyilatkozó Gyurcsány Ferencet még ki is röhögték páran, amikor budapesti győzelemről beszélt. A magyarnarancs.hu-nak háttérben nyilatkozó aktivisták egyre elkeseredettebbé váltak a részeredmények hatására, volt, aki azt mondta, ha újabb kétharmad jön, inkább elhagyja az országot, nem akar ilyen közegben élni. Ugyanakkor mind saját munkájukat, mind az Együtt–PM kampányát pozitívan ítélték meg, általános vélemény volt, hogy amit meg lehetett tenni, azt megtették.

false

 

Fotó: L. Kovács

Orbán Viktor bejátszott győzelmi beszédét hangos bekiabálások fogadták, az „ellenzék nem lehet hazában” rigmus például igen népszerűnek bizonyult. Bajnait és Jávort megtapsolták ugyan, de az arcokról csalódottság, keserűség és félelem volt leolvasható – félelem az újabb parlamenti kétharmadtól. Ami furcsamód talán tényleg azon fog múlni, hogy a Jobbik elvisz-e egy miskolci egyéni körzetet.

Figyelmébe ajánljuk