Orbán a Bálna szájában ünnepelt

  • - zsip -
  • 2014. április 7.

Választás 2014

A kormánypárti és ellenzéki eredményváró rendezvények híven mutatták a két tábor közötti különbséget számban, elkötelezettségben, de még az árakban is.

Hogy a Magyar Narancsot és más, a kormányerőkhöz nem húzó sajtóorgánumot nem helyhiány miatt tartott házon kívül választási eredményváróján a Fidesz, az az elutasítás pillanatában is sejthető, a rendezvényre érkezve pedig első látásra világos volt. A közraktárakkal összeépített Bálna háromszintes üvegburkában bőven volt (lett volna) hely a fideszes celebek mellett még újságíróknak is. Ezek a helyek azonban üresen maradtak. A Bálna kívülről láthatóan tátongott. A helyszínen dolgozó külföldi tudósítók a Hír24-nek elmondták, hogy a 140 külföldi tudósítói helyet összesen 70-en foglalják el. Ehhez képest a Fidesz azt kommunikálta, hogy a magyarnarancs.hu mellett a 444.hu, a Cink.hu a Hír24-nek azért nem tudósíthat a rendezvényről, mert külföldi kollégáik elveszik előlük a helyet.

false

 

Fotó: Narancs

Kerényi Imre a vörösboros poharát markolászó Oszter Sándor társaságában a Bálnán kívül jó ideig nézte a közszolgálati televízió és a HírTv ünnepi műsorát. Az Orbán Viktorra váró, színpad mögötti VIP-páholyban Tőkés László figyelte rezzenéstelenül a többezres tömeget, amely azonnal megrohanta a kordont, amint Giró-Szász András a mikrofonokhoz lépett. A szónoklat elmaradt, az egyik külföldi tudósító pedig izgatottan kérdezte, most már Orbán jön-e a színpadra, azonban az eksztázis 22 óra után még jó darabig elmaradt. A fideszes publikum azonban már nem távozott a Bálna előtti színpadhoz telepített kordonoktól, érezni vélte a vezér közelségét.

false

 

Fotó: Narancs

Minden egyes fideszes mandátum – hogy stílszerűek legyünk – egy-egy gól volt az ellenzék kapujában, amit üdvrivalgás köszöntött, a veszni látszó budapesti választókerületek viszont füttyöt kaptak, és a baloldali Kiss Péter, Tóth Csaba, valamint a Csongrád megyei 1. számú választókerületet vezető Szabó Sándor arcképe láttán felhangzott a „rohadék” kiáltás. E kudarcos élményt, a 9-9-re álló budapesti kerületi birkózás fájdalmát azonban a köztévé szerkesztői azonnal orvosolták az egyéni választókerületek országos, narancsos térképének bemutatásával. (A választás nemcsak az urnáknál, a pultoknál is a kormánypártiak felé billent: a fóti kézműves sör a Bálnánál 400 forintba került, míg a Madách téren a kormányváltó erők vert hadainak elhagyott sörpadjainál 450 forintot kértek egy korsó soproniért; az Együtt az Ország 2012-es sparhelten sült lepényeit is jobban vitték, mint az Együtt–PM-es lángost.)

Aztán jött Orbán Viktor és véle a mennyország, ámen.

false

 

Fotó: Narancs

Figyelmébe ajánljuk