Orbán a Bálna szájában ünnepelt

  • - zsip -
  • 2014. április 7.

Választás 2014

A kormánypárti és ellenzéki eredményváró rendezvények híven mutatták a két tábor közötti különbséget számban, elkötelezettségben, de még az árakban is.

Hogy a Magyar Narancsot és más, a kormányerőkhöz nem húzó sajtóorgánumot nem helyhiány miatt tartott házon kívül választási eredményváróján a Fidesz, az az elutasítás pillanatában is sejthető, a rendezvényre érkezve pedig első látásra világos volt. A közraktárakkal összeépített Bálna háromszintes üvegburkában bőven volt (lett volna) hely a fideszes celebek mellett még újságíróknak is. Ezek a helyek azonban üresen maradtak. A Bálna kívülről láthatóan tátongott. A helyszínen dolgozó külföldi tudósítók a Hír24-nek elmondták, hogy a 140 külföldi tudósítói helyet összesen 70-en foglalják el. Ehhez képest a Fidesz azt kommunikálta, hogy a magyarnarancs.hu mellett a 444.hu, a Cink.hu a Hír24-nek azért nem tudósíthat a rendezvényről, mert külföldi kollégáik elveszik előlük a helyet.

false

 

Fotó: Narancs

Kerényi Imre a vörösboros poharát markolászó Oszter Sándor társaságában a Bálnán kívül jó ideig nézte a közszolgálati televízió és a HírTv ünnepi műsorát. Az Orbán Viktorra váró, színpad mögötti VIP-páholyban Tőkés László figyelte rezzenéstelenül a többezres tömeget, amely azonnal megrohanta a kordont, amint Giró-Szász András a mikrofonokhoz lépett. A szónoklat elmaradt, az egyik külföldi tudósító pedig izgatottan kérdezte, most már Orbán jön-e a színpadra, azonban az eksztázis 22 óra után még jó darabig elmaradt. A fideszes publikum azonban már nem távozott a Bálna előtti színpadhoz telepített kordonoktól, érezni vélte a vezér közelségét.

false

 

Fotó: Narancs

Minden egyes fideszes mandátum – hogy stílszerűek legyünk – egy-egy gól volt az ellenzék kapujában, amit üdvrivalgás köszöntött, a veszni látszó budapesti választókerületek viszont füttyöt kaptak, és a baloldali Kiss Péter, Tóth Csaba, valamint a Csongrád megyei 1. számú választókerületet vezető Szabó Sándor arcképe láttán felhangzott a „rohadék” kiáltás. E kudarcos élményt, a 9-9-re álló budapesti kerületi birkózás fájdalmát azonban a köztévé szerkesztői azonnal orvosolták az egyéni választókerületek országos, narancsos térképének bemutatásával. (A választás nemcsak az urnáknál, a pultoknál is a kormánypártiak felé billent: a fóti kézműves sör a Bálnánál 400 forintba került, míg a Madách téren a kormányváltó erők vert hadainak elhagyott sörpadjainál 450 forintot kértek egy korsó soproniért; az Együtt az Ország 2012-es sparhelten sült lepényeit is jobban vitték, mint az Együtt–PM-es lángost.)

Aztán jött Orbán Viktor és véle a mennyország, ámen.

false

 

Fotó: Narancs

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.