Saját magát buktatta le az önkormányzati helyiségben aláírást gyűjtő fideszes képviselő

Választás 2022

Aligha vádolható rutintalansággal a most negyedik ciklusára készülő gyulai Kovács József (KDNP) országgyűlési képviselő. Most viszont, úgy tűnik, jókorát bakizott.

Saját politikusi Fb-oldalán hozta nyilvánosságra szombat délelőtt Kovács József, a Gyula központú Békés megye 3. számú országgyűlési választókerületének újrainduló képviselője, hogy hol mindenhol gyűjtik neki a jelöltté váláshoz szükséges támogatói aláírásokat.

Sőt, egy óra múltán azt is bejelentette, össze is jött a minimálisan szükséges 500 aláírás.

A nagy sietségbe azonban, úgy tűnik, hiba csúszott. Ugyanis többen felismerték, hogy az aláírásgyűjtés egyik helyszíne az eleki polgármesteri hivatal díszterme, ahol a képviselő-testületi üléseket is tartják, de hétvégén ez a terem a polgári esküvők színhelye.

 
Aláíró az eleki házasságkötő teremben.  Fotó: Kovács József Facebook-oldala
 

„Kovács József, a Fidesz jelöltje nagy bajban lehet, ha már a képviselőjelöltté váláshoz szükséges ajánlásgyűjtéshez is törvényt kell sértenie. Az önkormányzat tulajdonában álló házasságkötő teremben történő ajánlásgyűjtés ugyanis törvénytelen, és megsérti az ajánlásgyűjtés alapvető szabályait. Bejelentést tettünk a törvénytelenség miatt a helyi választási bizottságnál!” – írta ki közéleti Fb-oldalára Leel-Őssy Gábor, az ellenzék közös képviselőjelöltje, és kitett egy videót is.

Leel-Őssy kampányfőnöke, Fülöp Zoltán a Narancs.hu-nak elmondta, bejelentést tettek Gyulán, a Helyi Választási Irodánál (HVI), ugyanis a választási eljárásról szóló törvény tételesen felsorolja, hol nem szabad támogatói aláírásokat gyűjteni. Ezek közé tartoznak az önkormányzati épületek, helyiségek.

 
Egy óra alatt összegyűlt a megfelelő számú aláírás a képviselőjelöltnek.       Fotó: Kovács József Facebook-oldala
 

 „Innentől kezdve a HVI-nek foglalkoznia kell a történtekkel és meg kell állapítani a törvénysértést. Ez pedig azt jelenti, hogy az eleki városházán szombaton összegyűjtött aláírásokat érvényteleníteni kell. Annak beazonosítása, hogy mely aláírásokat gyűjtötték ott, nem okozhat nehézséget, hiszen számtalan felvétel áll rendelkezésre. Az eset annál is szomorúbb, mert az itt aláírók között legalább négy eleki önkormányzati képviselő található. Nekik tudniuk kell az idevágó rendelkezéseket, és azok betartásán maguknak is őrködniük kellene” – mondta Fülöp Zoltán.   

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?