Meghalt Florian Schneider, a Kraftwerk társalapítója

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Zene

A legendás zenész 73 éves volt.

73 éves korában meghalt Florian Schneider a Kraftwerk társalapítója. A hírt egyik zenésztársa erősítette meg a Guardiannek. A zenész hosszú rákbetegség után, egy héttel korábban halt meg, a hírt azonban eddig nem hozták nyilvánosságra.

A zenetörténeti jelentőségű Kraftwerket Florian Schneider-Esleben és Ralf Mütter 1970-ben alapította. Korábban az Organisation tagjai is voltak, mely zenekar zeneileg logikus továbblépése lett a Kraftwerk. A Kraftwerk hangzása forradalminak számított, a zenészek eleinte otthon összeeszkábált eszközökkel léptek színpadra, később számos zenei műfajra – a hiphoptól a popzenén át a kísérletezőbb rockzenéig – hatással volt a zenéjük.

Schneider párhuzamosan játszott strukturált és improvizatív zenét a hatvanas évek végén. Tagja volt többek között a Pissoff formációnak is.

Korai elektronikai kísérletei eredeti hangszerével, a fuvolával folytak, első szintetizátorait és effektjeit még elektroakusztikus kísérletekre használta. A fuvola mellett hegedűn és gitáron is játszott, majd az 1974-es Autobahn című lemez megjelenése után fokozatosan kikoptak az akusztikus hangok a játékából, és a szintetizátor lett a fő hangszere – ekkor már kvartetté bővült a zenekar.

Kraftwerk -'' Das Model ''- Florian Schneider (born 7 April 1947)

''Without music, life would be a mistake'' - Friedrich Nietzsche

Úgy tartják, hogy az indusztriális zene, a techno gyökerei is a Kraftwerkig vezetnek.

A zenész 2009-es kiválásáig volt a Kraftwerk aktív tagja – bár utolsó, 2008-as turnéjukra már nem ment el. A zene mellett érdekelték társadalmi problémák is, 2015-ben több ismert előadóval készített Stop Plastic Pollution címmel zenét, az óceánok tisztaságáért kampányoló Parley for the Oceans szervezetnek.

Figyelmébe ajánljuk