A magyar szélsőjobbhoz köthető személyeket azonosítottak be az orosz propagandahálózat felderítésekor

  • narancs.hu
  • 2024. március 29.

Belpol

Az ügy kapcsán Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke bejelentette: rágalmazás miatt bepereli Hadházy Ákost.

Magyarországi szála is van annak az európai titkosszolgálati műveletnek, amelynek egyik eredményéről először szerdán értesülhetett a nyilvánosság, miután a cseh kormány szankciós listára tett két magánszemélyt, valamint egy jogi személyt.

A magánszemélyek egyike az ukrán állampolgárságától a háború kirobbanása után megfosztott, jelenleg Oroszországban élő Viktor Medvedcsuk politikus és üzletember, valamint Artyom Marcsevszkij. Ők állnak az orosz propagandát terjesztő Voice of Europe nevű hírportál finanszírozása mögött.

A hvg.hu információi szerint Medvedcsuk és Marcsevszkij egy olyan, hónapok óta tartó, több európai titkosszolgálat együttműködésével zajló művelet során kerültek képbe, amelynek magyar leágazása is volt.

A titkosszolgálati művelet részleteire rálátó forrásokból a lap úgy értesült, hogy a Medvedcsukékhoz köthető orosz befolyásolási hálózatban

a kémelhárítás egy Budapesten élő francia, valamint egy szintén a magyar fővárosban élő francia-magyar állampolgárt azonosított be, mindketten szélsőjobboldali körökben mozognak és aktív kapcsolatuk van magyar politikusokkal is.

A német nyelven is elérhető „voiceofeurope.com” weboldal üzemeltetője Prágában van bejegyezve, de aktív a Facebookon és a Platform X-en is. A Voice of Europe szerda este már nem volt elérhető. A lap információi szerint ugyanakkor a magyar érintettek a Voice of Europe híroldalon kívül egy másik, szintén orosz propagandát terjesztő hírportálhoz is köthetők.

A cseh külügy szerdán azt közölte, hogy egyes európai politikusok, akik együtt dolgoztak a Voice of Europe oldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték. Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak – írta a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Közben Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke Twitteren jelentette be, hogy rágalmazás miatt bepereli Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, mint írja: "Hadházy Ákos is megkapta az utasítást, ezért azt sugallja Facebook oldalán, hogy én is tagja vagyok a Voice of Europe nevű, prágai központú hírportál (!) körül szerveződő hálózatnak, amelyet az oroszok finanszíroznak, és a mi EP-kampányunkat is az oroszok pénzelik - igaz ezt így nem merte konkrétan leírni, de ezt sejteti" – fogalmaz Toroczkay.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk