Adatgyűjtés a szállodákban

A szállóvendégek személyes adatait is begyűjti a turisztikai ügynökség

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2020. március 12.

Belpol

A törvényi szabályozás minimum hiányos, a vendégek nem tudják, hogy központban gyűjtik az adataikat. Az adatgyűjtés a jogvédők és az adatvédelmi hatóság szerint is komoly aggályokat vet fel.

A kormány által kiemelten kezelt turizmus fejlesztésének egyik eszköze a tavaly indult Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amely részletes adatokat gyűjt be a Magyarországon regisztrált összes szálláshely-szolgáltatótól. Az új rendszer bevezetésének fő célja az volt, hogy jobban tudják ellenőrizni a szállodákat, panzi­ó­­­kat, és hatékonyabb legyen a turizmusfejlesztés.

A rendszer a pénzügyi adatok mellett a szállóvendégekről is gyűjt információkat: név, állampolgárság, születési hely, idő, neme, anyja neve, útlevél (vagy a személyi) száma, valamint lakcímből az ország neve és az irányítószám – de lehetőség van a vendégek telefonszámának és e-mail-címének a rendszerben tárolására is.

false

A Magyar Turisztikai Ügynökség azt állítja, ők nem tárolnak személyes adatokat, ez azonban nem igaz. A kormánnyal amúgy általában barátságos Nemzeti Adatvédelmi Hatóság vendégek adatainak kötelező, központi összegyűjtése „a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülésének további korlátozását“ jelenti. A Narancsnak fenntartásait fogalmazta meg a rendszerrel kapcsolatban Remport Ádám, a TASZ magánszféraprojektjének jogi munkatársa is. Szerinte a jelenlegi gyakorlat és szabályozás felveti a készletező adatgyűjtés gyanúját, amiről az Alkotmánybíróság már többször is kimondta, hogy Alaptörvény-ellenes.

Ráadásul az adatgyűjtés törvényi hátterét megteremtő, a felmerülő problémákat csak részben orvosló törvénymódosítás csak szeptemberben lép életbe.

A teljes cikket a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

Előfizetésre és digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.