A Magyar Orvosi Kamara visszautasítja, hogy az EMMI zsarolással vádolja a szervezetet

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Belpol

Jelen helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartják.

Miként azt tegnap megírtuk, közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerdai sajtótájékoztatójára, amelyen Kincses Gyula, a szervezet elnöke azt mondta, hogy nincs elég koronavírus elleni maszk és védőfelszerelés az orvosoknak és a nővéreknek.

Az Emmi azt közölte, a kamara "veszélyhelyzetben zsarol és valótlanságokat állít", a tárca szerint ugyanis minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak.

Kincses Gyula

Kincses Gyula, a MOK elnöke

Fotó: Németh Dániel

Azt is írták, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje biztosítja, hogy a háziorvosok a lehető legkevésbé találkozzanak azokkal, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzés. Hozzátették: "A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell - ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen -, hogy

a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket",

mert a betegeik biztonságán túl a sajátjukért is felelnek. Ha kell, az állam kisegíti őket, most például védőmaszkokkal - írta az Emmi.

A minisztérium közleményére reagált ma a Magyar Orvosi Kamara. A következőket írják:

"A Magyar Orvosi Kamara határozottan visszautasítja azt a kormányzati kommunikációt, hogy a MOK vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt. Az egészségügy dolgozói a jelen helyzetben is esküjüknek megfelelően hatalmas áldozat- és kockázatvállalással teszik a dolgukat. Ismételten és egyértelműen kijelentettük, hogy járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetjük a betegellátás biztonságát. A sajtótájékoztatón ehhez kértünk segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottunk fel.

Ebben a helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartjuk."

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.