Abortuszellenes nyilatkozatot írt alá Magyarország, díszes társaságba került

  • narancs.hu
  • 2020. október 23.

Belpol

Az Egyesült Államok kezdeményezésére készült a nyilatkozat, Fehéroroszország és Lengyelország is aláírta.

Abortuszellenes nyilatkozatot írt alá mintegy harminc másik országgal együtt Magyarország - derül ki a brit The Guardian cikkéből.

A lap azt írja, a "Genfi Konszenzus Nyilatozatának" nevezett nyilatkozat a Trump-adminisztráció kampányának része, amely az Egyesült Államok külpolitikáját egy konzervatívabb irányba terelné.

A cikk szerint a nyilatkozat fő támogatói között az USA mellett Brazília, Egyiptom, Indonézia és Uganda mellett van Magyarország is, de a további aláírók között van Fehéroroszország, Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Szudán, Dél-Szudán és Líbia is. Európából Magyarországon és Fehéroroszországon kívül Lengyelország írta még alá a nyilatkozatot, ahol a helyi alkotmánybíróság épp csütörtökön mondta ki azt is, hogy beteg magzatot is tilos elvetetni.

Az aláírók többsége ráadásul azon országokból került ki, amelyek egy nők helyzetét vizsgáló index szerint a legrosszabbak közé tartoznak.

A nyilatkozatban az aláírók megerősítik, hogy nem létezik az abortuszhoz való nemzetközi jog, vagy bármilyen olyan nemzetközi kötelezettség, amely kötelezővé tenné az abortusz pénzügyi támogatását vagy lehetővé tételét.

A nyilatkozat aláírásáról a magyar családügyi miniszter, Novák Katalin is többször posztolt csütörtökön. Előbb arról beszélt, hogy az amerikai külügyminiszter és az egészségügyi miniszter a "családi értékek megerősítéséről" szerveznek konferenciát, majd kirakott egy videót arról, ahogy ennek az online eseménynek a keretében jegyzetel, végül egy videójában arról beszélt, hogy "meg kell mutatni az élet értékét, a gyermek várásának és megszületésének örömét", ezért örül az Egyesült Államokkal és "más, hasonló gondolkodású országokkal" való együttműködésnek

Figyelmébe ajánljuk