Alapítványi fenntartású lehet a debreceni és a szegedi egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Belpol

Már idén megtörténhet a fenntartóváltás.

Alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől – értesült a Narancs.hu. Információnkat a debreceni felsőoktatási intézmény több vezető oktatója is megerősítette. Egyik forrásunk arról beszélt, a napokban összehívták az egyetem dékáni tanácsát, az ülésen pedig a rektor közölte,

az intézmény alapítványi működésre áll át, az erről szóló konkrét tervek egy hónapon belül elkészülnek. 

Az oktatókat még hivatalosan nem tájékoztatták, de az információ – ahogy az egyik, lapunknak név nélkül nyilatkozó oktató fogalmazott – „csorog lefelé” a karokon, intézeteken keresztül. „Hogy erről lenne demokratikus vita, az szinte kizárt” – mondta forrásunk. Egy másik vezető oktató úgy fogalmazott, az alapítványi fenntartás konkrétumairól semmit sem tudnak, de az egyetem vezetése „nyíltan és büszkén beszél róla”. Úgy tudjuk, fizetésemelésről is szó van, ám ezt, ahogy egy forrásunk említette, „mézesmadzagként húzták el az oktatók orra előtt”.

Volt, aki lapunknak nyilatkozva felidézte: létezik egy olyan, Merkely Bélához, a Semmelweis Egyetem rektorához köthető elképzelés, mely szerint egy országos orvostudományi „csúcsegyetemnek” kellene működnie – elképzelhető, hogy ez áll a két orvostudományi karral is rendelkező egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításának hátterében. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, tette hozzá az oktató, hogy a szegedi, debreceni és az orvosi képzést szintén folytató pécsi intézmény egyfajta „vidéki kihelyezett telephelyként” működne tovább, amit a fővárosból irányítanak. Azonban forrásunk szerint ez az elmúlt 20 évben kialakult, centrumok közötti szakmai együttműködést „minden további nélkül feldúlná”. 

Ezzel kapcsolatban először a Szeged.hu, majd a hvg.hu írt még tavaly nyáron arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem kiadott egy állásfoglalást, melyben a jelenlegi egyetemi struktúra mellett érveltek. A mindenféle előzmény nélküli nyilatkozatot az válthatta ki, hogy – amint a két lap egyaránt visszautalt rá – Merkely Béla egyfajta nemzeti orvosegyetem létrehozásának szükségességéről beszélt korábban egy konferencián.

A Debreceni Egyetem alapítványi fenntartásúvá alakítása azért is érdekes, mert

egyelőre nem tudni, mi lesz a Nagyerdei Stadionnal, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal; a felsőoktatási intézmény ugyanis mindkettő üzemeltetésében részt vesz, utóbbi beolvadt az egyetembe. 

Úgy tudjuk, alapítvány fogja fenntartani a jövőben a Szegedi Tudományegyetemet is. Mindezt hivatalosan nem közölték az egyetem polgáraival. Arról pedig a közelmúltban jelentek meg hírek, hogy a gödöllői Szent István Egyetem február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány fenntartásában

A Narancs.hu megkereste a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet a fenntartóváltással kapcsolatban. A debreceni intézménynél a stadion és a klinika jövőbeli üzemeltetésére is rákérdeztünk. Ha választ kapunk, közölni fogjuk.

 

Figyelmébe ajánljuk