Milliárdos egészségügyi támogatások megvágásával büntet a kormány több ellenzéki kerületet

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Belpol

A fideszes kerületek ezzel párhuzamosan újabb milliárdokhoz jutnak.

Nyílt levélben fordult Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjéhez a momentumos Havasi Gábor, Budapest Főváros egészségügyi tanácsnoka. Mint Havasi írja: „Megdöbbenve olvastam 2020. december 31-én a Magyar Közlöny 298. számának utolsó oldalain, hogy a kormány három ellenzéki vezetésű település, Budapest II., III. és XV. kerületének egészségügyi fejlesztéseitől elvett összesen 10 milliárd forintot, ezzel párhuzamosan pedig két kormánypárti vezetésű kerületben, Budapest XII. és XVII. kerületében tervezett szakrendelő-fejlesztés támogatását megemelték 8,8 milliárd forinttal.”

A VÁROSAINK KIFOSZTÁSA NEM KORMÁNYZÁS: A KORMÁNY 10 MILLIÁRD FORINTOT VETT EL ELLENZÉKI VEZETÉSŰ KERÜLETEK EGÉSZSÉGÜGYI...

Posted by Havasi Gábor on Thursday, January 7, 2021

A szakpolitikus ezután úgy folytatja:

„Nagyon kíváncsi lennék arra: mi alapján tesz különbséget a kormány a II., a III., a XV. és a XII., illetve a XVII. kerületi emberek között?

Miért fontosabb a fideszes kerületekben élő emberek egészsége, mint az ellenzéki vezetésű kerületekben élőké?” Illetve arra is rákérdez, hogy „Mi az oka, hogy 2019. október 13. előtt támogatták a II., a III és XV. kerület egészségügyi fejlesztéseit, ma viszont már ellenzik azt?”

Ugyanis mindhárom kerület esetében olyan támogatási összegek radikális lecsökkentéséről van szó, melyeket az önkormányzati választások előtt, tehát amíg kormánypárti vezetésűek voltak a kérdéses kerületek, egyszer már megítélt a kormány.

A II. kerület esetében a Frankel Leó úti rendelő építésére korábban megítélt összeg durva csökkentéséről van szó. Ahogy Őrsi Gergely, a kerület polgármestere a Facebook-oldalán írja, a 2017-óta tervezett beruházásra megítélt korábbi összeg módosítására azért volt szükség, mert „a 2019. évi önkormányzati választások előtt kiírt feltételes közbeszerzési eljárás sikertelenül zárult 2020. év márciusában, – a kivitelezési árak meghaladták a kormány és az önkormányzat által biztosított források összegét”. Az önkormányzat a módosított fejlesztési koncepció alapján kérte a Támogatói Okirat módosítását az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2020. június 19-én. Közben végig egyeztettek a kormány által kijelölt szakmai együttműködő partnerrel, a tervek átdolgozásakor pedig figyelembe vették az általuk javasolt fejlesztési irányelveket. Ahogy Őrsi írja, „új koncepció kidolgozásakor szempont volt a költségcsökkentés”, ennek jegyében a Frankel Leó úton egy kisebb rendelő megvalósítását tűzték ki célul a Kapás utcai rendelő felújítása mellett.

Mínusz 6 milliárd? Miután a 2017 óta tervezett leendő Frankel Leó úti rendelő építésére, a 2019. évi önkormányzati...

Posted by Őrsi Gergely on Thursday, January 7, 2021

Mindezek után a december 31-én megjelent Magyar Közlönyben szereplő elvonások hidegzuhanyként érték a kerület vezetését.

„Az elvonás mértéke hatalmas. – Írja Facebook-bejegyzésében Őrsi. – A 1315/2019. (V.30.) kormányrendeletben megállapított támogatáshoz képest

több mint 6 milliárd forinttal csökkent a kormányzat hozzájárulásának mértéke.

A konkrét számok 2019-ben még arról szóltak, hogy 8 009 827 130 forint jut a fejlesztésre, amiből 1 201 200 000 forint önkormányzati önerő. A december 31-i kormányhatározatban (2067/2020. (XII.31.) Kormányhatározat 1. melléklete) a támogatás összege 1 873 700 000 forint, amiből 1 201 200 000 az önkormányzati önerő, vagyis a kormány 6 136 127 130 forinttal 672 500 000 forintra csökkentette a hozzájárulását.”

Az ellenzéki városvezetők egyeztetést kezdeményeznek Kásler Miklós miniszterrel. Havasi posztja végén a következőképp fogalmaz: „Miniszter úr! Mi azt gondoljuk, hogy Budapest egészsége – különösen egy világjárvány idején – nem lehet pártpolitikai kérdés. Nincs különbség fideszes és ellenzéki beteg vagy veszélyeztetett ember között. Amennyiben egyetért ezzel, azt javaslom, üljünk le és beszéljük meg, hogyan találhatunk olyan megoldást a jelenlegi helyzetben, amely nem tesz különbséget aszerint a budapesti emberek között, hogy a kerületben, ahol élnek, ki a polgármester.”

Úgy tudjuk, egyelőre nem kaptak választ az EMMI vezetőjétől.

(A cikkhez tartozó borítóképen a Frankel Leó úti rendelő 2017-es látványterve szerepel.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.