Az MTI megtagadta a MÚOSZ sajtószabadság napi közleményének kiadását
12_pont.jpg

Az MTI megtagadta a MÚOSZ sajtószabadság napi közleményének kiadását

  • narancs.hu
  • 2019. március 14.

Belpol

Az eltorzult magyar médiaviszonyokról írtak, az állami hírügynökség magára vette a kritikát.

Március 15-e a szabad sajtó napja, ebből az alkalomból akart az MTI-nél lehozni egy közleményt a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ). A közlemény megjelentetését azonban megtagadta az MTI, mondván az a szabályzat 14.2. pontjába ütközik, írja a 24.hu. A hivatkozott pont szerint „a közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit.“

A MÚOSZ közleménye viszont nem nevesíti az MTI-t, csupán az eltorzult magyar médiaviszonyokról és politikai befolyásról ír.

Íme a közlemény teljes szövege:

Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezen a napon hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt.

A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével. Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden ésszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt.

A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti.

Figyelmébe ajánljuk