Fideszes önkormányzat ünnepére terelné a diákokat a KLIK

Belpol

Veszprémben körlevélben igazították el az iskolaigazgatókat, hol a helye a diákoknak március 15-én.

A nyolcvanas évek pártállam allűrjeit idézi az a körlevél, amiben a KLIK a fideszes vezetésű veszprémi önkormányzat ünnepségére tereli a diákságot.

A Kelbersberg Központ veszprémi tankerületi központja az iskolaigazgatókat arra kéri, szóljanak a kollégáknak, diákoknak, ne csak az iskolájuk, hanem az önkormányzat március 15-i ünnepségén is vegyenek részt. Bár arról nincs szó, hogy a részvételt kötelezővé tennék, a KLIK megpendíti, az önkormányzattal való jó együttműködés elég indok.

Mint ismert, Veszprém városát 2006 óta folyamatosan fideszes polgármester irányítja, a 17 fős testületben 12 fős kényelmes többsége van.A KLIK valódi szándéka az utolsó félmondatban lepleződik le igazán, ha az iskolaigazgatók nem tudták volna kiolvasni a sorok közül: a diákokra biodíszletként van szükség az önkormányzat ünnepségén. “Igény esetén aktív közreműködésükkel segítsék a méltó megemlékezést” – írta a KLIK az eligazításban.

Önkéntes szervezők

A Klebersberg Központ alapító okiratában nem találtuk nyomát, hogy feladatául kapta a helyi önkormányzatokkal való törődést, rendezvényeinek támogatását a felügyelete alá tartozó gyerekek tömeges delegálásával. A kormány 2012-ben fenntartói, oktatási központi, középirányítói feladatok ellátásával, az állami köznevelési közfeladat stratégiai fejlesztési irányainak meghatározásával, végrehajtásával és országosan egységes biztosításával bízta meg KLIK-et.

1978. március 15. Élen a tanulásban és a munkában!

1978. március 15. Élen a tanulásban és a közéletben!

Fotó: Fortepan

 

A Klebersberg Központ veszprémi tankerületi központjához 27 település 54 iskolája tartozik. A kérésnek álcázott iskolafenntartói utasítás a szocialista állami ünnepségek gyerektoborzását idézi. E cikk szerzőjének ellenőrzőjébe 1989-ben a gimnázium igazgatójának utasítására az osztályfőnök írta be, hogy mindenki a központi megemlékezést válassza március 15-én, hogy még véletlenül se vehessen részt az akkor szerveződő ellenzéki pártok – így például a Fidesz – ünnepi rendezvényén.

Két évvel ezelőtt szintén gyerekek – akkor éppen a Ficánka óvoda huszárcsákót viselő óvodásai – előtt zajlott a helyi megemlékezés. Akkor Óvádi Péter, a Fidesz városi vezetője, önkormányzati képviselője a kádártai városrészének református templomában értékelte az 1848-as forradalmat és szabadságharcot. A politikus egy évvel később a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje lett, le is győzte a független Kész Zoltánt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?