Bekeményít a Fidesz: kitiltás és egyéves fizetésmegvonás járhat a képviselőknek
ellenzek_rendkivuli_ules_top_story_lead.jpg

Bekeményít a Fidesz: kitiltás és egyéves fizetésmegvonás járhat a képviselőknek

  • narancs.hu
  • 2019. november 13.

Belpol

Még szigorúbb intézkedésekkel sújtanák a renitens képviselőket.

Fideszes képviselők módosítanák az Országgyűlés működéséről szóló törvényt. Ennek értelmében tovább szigorodna a parlamenti rend, még nagyobb büntetéseket lehetne kiszabni a szabályszegő képviselőkre, erre Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet.

A módosítás alapján akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat a képviselőktől a házelnök, amennyiben a képviselő – vagy fizikai erőszakot alkalmaz –, vagy

a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

A házelnök fizikai erőszak esetén 60 naptári napra is kitilthatja a képviselőt az Országgyűlésből, de azt is ki lehet tiltani 30 napra, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza.

Ha pedig a kizárt képviselő a felszólítás ellenére nem hagyja el az üléstermet, azonnali hatállyal ki lehet tiltani - nem csak a Parlamentből, a Képviselői irodaházból is.

A kizárt képviselő – mivel nem léphet be az Országgyűlés épületébe – szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

A módosítás szerint titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a házelnök által kijelölt helyiségben szavazhat.

A fizetés-megvonás felső határa 6 hónap, de ez akár meg is duplázódhat, ha „a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza" és a faleszólítás ellenére nem hagyja el az üléstermet.

Szabó Szabolcs úgy kommentálta a javaslatot, hogy a „kormánypárti képviselőknél kicsit elgurult a gyógyszer“.

(via Index)

Figyelmébe ajánljuk