Cáfolja a Belügyminisztérium, hogy ne lennének közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Belpol

Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők - közölték.

Azt írták, hogy a megjelent sajtóhírekkel ellentétben a pedagógusok és a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek. Az ellenük elkövetett bűncselekmények megítélésénél – ha megállapítható az összefüggésük a közfeladat ellátásával – a pedagógusokat a büntető törvénykönyv közfeladatot ellátóként sorolja fel.

Habár idén január 1-jétől a köznevelési törvényből ideiglenesen kikerült egy bekezdés, a pedagógusok mint e feladatokat ellátók nem vesztették el közfeladatot ellátó minőségüket, a köznevelési törvény és a büntető törvénykönyv közötti szabályozási koherencia továbbra is fennállt - emelték ki.

Hozzátették, hogy a felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzéséért, a folyamatos és egységes joggyakorlat biztosításáért a jogalkotó május 11-től hatályosan úgy módosította a köznevelési törvényt, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között.

Népszava cikke nyomán merült fel, hogy jogalkalmazási problémák voltak a pedagógusokat érintő bírósági ügyekben. Egy bírósági körlevél alapján ugyanis a státusztörvény miatt az iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni. A Belügyminisztérium erre a cikkre reagált.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk