Merényletet követtek el Robert Fico ellen, életveszélyes állapotban van

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Külpol

Egy kormányülés után, a nyílt utcán lőttek rá a szlovák miniszterelnökre, akit életveszélyes állapotban szállítottak a besztercebányai kórházba. Támadóját elfogták. 

Rálőttek szlovák miniszterelnökre a Handlovában (Nyitrabányán) tartott kormányülés után, a helyi kultúrház előtt – írja a Denník N szlovák lap. Robert Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

Az első hírek még arról szóltak, hogy Fico állapota súlyos, de túl van az életveszélyen. A karját és hasát érte lövés, meg fogják műteni.

Helyszíni tanúk szerint Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor a lövések eldördültek. A miniszterelnök a földre esett, majd autóba tették és elszállították.

A Denník N később kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, Fico életveszélyes állapotban van, a besztercebányai kórházba szállították mentőhelikopterrel.

A rendőrség ezután őrizetbe vette a lövöldözés gyanúsítottját is. Előzetes értesülések szerint a 71 éves lévai Juraj Cintiláról van szó, aki korábban biztonsági őrként dolgozott, illetve tagja a szlovák írószövetségnek (Spolok slovenských spisovateľov) is. A férfit a földre teperték a rendőrség és a testőrség tagjai, indítéka egyelőre ismeretlen.

 

 

 
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová). Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányára
Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa
 

A környéket a rendőrség körbeszalagozta és kiürítette. A testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról.

A lap két emberrel is beszélt, akik a miniszterelnök közelében voltak. „Éppen kezet akartam fogni vele” – mondta az idősebb férfi. „Amikor eldördültek a lövések, majdnem megsüketültem” – meséli az asszony, aki nem kívánta elárulni a nevét, és három vagy négy lövést hallott.

Ezen a felvételen látszik, hogy Ficót a biztonsági emberei az autóhoz viszik.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök sajtóközleményben kommentálta a Robert Fico elleni merényletet. „Sokkban vagyok. Ebben a kritikus pillanatban sok erőt kívánok Robert Ficónak, hogy felépüljön a támadásból.”

 
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica)
Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák
 

A Nemzeti Tanács ülését határozatlan időre felfüggesztették a merénylet után. Luboš Blaha, a Smer képviselője az ellenzéknek azt üzente: „ez a ti művetek”. Mire az ellenzéki képviselők kiabalással és szitkozódással válaszoltak.

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerint sajnálatos, hogy a politikusok most azon vitatkoznak, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez mindannyiunk számára elfogadhatatlan” – jelentette ki Ján Horecký képviselő. „Egyértelműen elítéljük az agressziót, az erőszakot és a politikusok és más köztisztviselők elleni támadásokat. Mielőbbi gyógyulást kívánunk a miniszterelnöknek, és gondoljunk rá imáinkban” – nyilatkozta párttársa, František Majerský.

Branislav Gröhling, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke arra kéri a képviselőket, hogy ne egymást hibáztassák a kialakult helyzetért.

A Denník N szlovák kiadása már arról ír, mi történik, hogy Fico hosszabb ideig kénytelen távol lenni: ebben az esetben az egyik miniszterelnök-helyettesnek kellene váltania. Valószínűleg Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter vehetné át Fico feladatait. De elméletileg Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, vagy párttársa, Peter Kmec, is szóba jöhet. A negyedik miniszterelnök-helyettes Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter.

Közben európai vezetők – köztük Orbán Viktor – sorra ítélték el a merényletet. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmunkban, és aláássák a demokráciát” – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hasonlóan nyilatkozott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Petr Pavel cseh elnök, Donald Tusk lengyel, Marcel Ciolacu román és Rishi Sunak brit miniszterelnök. „Határozottan elítéljük ezt a szomszédos partnerállamunk miniszterelnöke elleni erőszakos cselekményt. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává egyetlen országban sem” – ezt pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök írta az X-en.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter mindent megtesz annak érdekében, hogy a Robert Fico miniszterelnököt, és vele együtt az egész demokratikus rendszert ért támadást a lehető leggyorsabban részletesen kivizsgálják. A biztonsági erők feladata szerinte az, hogy az állam minden hivatalos képviselője biztonságáról gondoskodjanak. Úgy véli, „közös feladatunk, hogy azonnal leállítsuk a politikai gyűlölet terjesztését. Az érzelmek természetesen felkorbácsolódnak, de nagyon rossz lenne ezt a veszélyes helyzetet még tovább fokozni” – idézi Šutaj Eštokot a Parameter.sk.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy feleségével imádkoznak Robert Fico gyors gyógyulásáért. Putyin is megszólalt: „Robert Ficót bátor és elszánt embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki túlélni ezt a nehéz helyzetet” – mondta az orosz elnök.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk