Robert Ficót műtik, súlyos az állapota

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Külpol

A testőrei hibázhattak a kormányfő biztosításakor.

Estére tájékoztatást ígért Robert Fico állapotáról a besztercebányai Roosevelt kórház, egyelőre azonban nem sokat tudunk a szlovák kormányfőről. A TA3 tévécsatorna arról számolt be, hogy Robert Ficót megműtötték, az állapota stabil, és kommunikál a környezetével.

Kicsivel később azonban megszólalt Robert Kaliňák védelmi miniszter: „Robert Ficót jelenleg is műtik, az életmentő beavatkozás három és fél órája tart.” Egyidejűleg cáfolta, hogy a beavatkozás véget ért volna és stabilizálódott volna a politikus állapota. „Úgy gondoljuk, hogy elég erős lesz ahhoz, hogy felépüljön a sérüléseiből” - tette hozzá.

A belügyminiszter, Sutaj Eštok úgy fogalmazott, politikai indíttatású támadás történt, megvalósítását nem sokkal az áprilisi államfőválasztás előtt döntötte el a merénylő. A miniszter egyes médiumok és politikusok védelmének megerősítését ígérte. 

„Polgárháború küszöbén állunk, a merénylet erre a bizonyíték”

- közölte.

A szlovák tévécsatorna megszólaltatta Juraj Zábojníkot, a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal volt vezetőjét, aki szerint a testőrök hibát követtek el Robert Fico védelmének bebiztosítása közben.

 
Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa
 

„Ha eldördül négy-öt lövés, akkor valaki hibás. Akkor valami gond van a testőrökkel. Nem láttam, hogy valaki a kormányfő elé ugrott volna” – idézi Zábojníkot a Denník N. Hozzátette, hogy a téren nem volt annyi ember, hogy ne lehetett volna bebiztosítani Robert Fico védelmét.

Megjelent egy rövid videó a támadóval, Juraj Cintulával, amit nem sokkal az őrizetbe vétele után készítettek. Ebből kiderül, hogy a férfi egy hónappal ezelőtt döntött a támadás mellett.

„Nem értek egyet a kormány politikájával. Likvidálják a médiát, miért támadják az RTVS-t. Mazákot miért dobták ki a funkciójából?” – kérdezte a férfi,

aki – noha ezt terjeszti a Megafon is – nem volt támogatója a Progresszív Szlovákia ellenzéki pártnak.

A merényletet az összes szlovák párt elítélte, és megszólaltak a világ különböző politikusai, köztük Orbán Viktor és Szijjártó Péter is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk