Több mint két és félszeresére nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Gazdaság

20 ezernél is több ilyen indult a tavalyi évben.

A gazdasági visszaesés miatt a közép- és kelet-európai országokban 2023-ban megugrott a vállalati fizetésképtelenségek, azaz felszámolási és csődeljárások száma - derül ki a Coface elemzéséből.

Azt írják, Magyarországon tavaly több mint 20 ezer fizetésképtelenségi eljárás indult, ez két és félszerese az egy évvel korábbinak.

A megindított felszámolási eljárások száma szinte minden iparágban növekedett, a listát most is az építőipar vezeti, összesen 6073 felszámolási eljárás indult. A tavalyi szám 2526 volt. Utána következik a vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó ágazat, majd az autóipar. A szakértők szerint a legkevésbé veszélyeztetett vállalatok között vannak a kőolajat és szénhidrogéneket, üveget és kerámiát, bőrt, papírt és ásványi termékeket gyártó cégek, de utóbbiaknál is megháromszorozódott az eljárások száma a 2022-höz képest.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk