Török Gábor: Ha 45 százalék alatt teljesít a Fidesz, az életben tartja a diskurzust a válságról

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Belpol

A politológus szerint az is kérdés, mennyire hatolt be a Fidesz táborába a magyarpéterizmus.

Össze sem lehet hasonlítani a korábbi kampányokkal a mostanit, ráadásul nem csak az elmúlt 14 év hasonló eseményeiről van itt szó, hanem a rendszerváltás óta eltelt kampányok összességérőlmondta Török Gábor politológus a Telexnek adott interjújában, utalva arra, hogy Magyar Péter megjelenése mindent felforgatott.

A választás eredményének is nagy a tétje, hiszen vannak olyan mérések, amelyek 40 százalék alá saccolják a Fidesz támogatottságát, miközben a párt leggyengébb európai parlamenti választási szereplése a 47 százalék volt még 2004-ben.

Török szerint ha a kormánypárt efölött teljesít, az stabilizálja a helyzetét, ám ha ezalatt, sőt ha ez a szám közelebb kerül a 40-hez, vagy akár alámegy, az egy nehezen kezelhető helyzetet fog előidézni és hosszú távon életben tarthatja a Fidesz válságáról elindult diskurzust.

Az elemző hozzátette, hogy a Fideszen már március elején látható válságjelek mostanra lenyugodtak, és ha 45 százalék feletti lesz az eredmény, akkor azt is ki lehet jelenteni, hogy túlélte a Fidesz a rövidtávon jelentkező problémákat.

Hozzátette, az a nagy kérdés, hogy a Fidesz táborába mennyire mélyen tudott behatolni a magyarpéterizmus és ezzel kapcsolatban is nagyon eltérő eredményű kutatásokat lehet látni. Vannak olyanok, amelyek szerint egyáltalán nem, mások szerint minimálisan, illetve olyanok is akadnak, amelyek azt mérték, hogy egy kicsit a minimálisnál is erősebben. A valóságot viszont csak június 9-én fogjuk meglátni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk