Nem lehet népszavazás a sóskúti akkumulátorüzemről

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Belpol

Nem teszik lehetővé a törvényi keretek, hiába szorgalmazza maga a polgármester.

Tiltakoznak a szlovén Andrada terjeszkedése ellen a sóskútiak. A gyár Alsózsolca helyett a Pest megyei község mellé települne.

A helyiek népszavazást kezdeményeztek, amelyen az alábbi kérdést tették volna fel:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

A Helyi Választási Bizottság (HVB) hitelesítette az öt önkormányzati képviselő helyi népszavazási kezdeményezését, de a határozatot egy magánember megtámadta, amely így a Budapest Környéki Törvényszék elé, amely viszont a kérdés hitelesítését megtagadta – írja a 24.hu.

Hiába tett panaszt a sóskúti önkormányzat nevében König Ferenc polgármester, felemlítve, hogy a népszavazás ellehetetlenítése sérti a helyi választók véleménynyilvánítási szabadságát, a tervezett akkumulátorgyár környezetre gyakorolt hatása egészségükre ártalmas lehet, sértené a sóskútiak egészséges környezethez való jogát. 

A Czine Ágnes vezette Alkotmánybíróság a panaszt visszautasította, és emlékeztetett rá, hogy tavaly június 1-jei hatállyal megszűnt a közhatalmi jogkörben eljárók indítványozói jogosultsága.

Az Alaptörvény jelenleg hatályos változata ugyanis kimondja, hogy az alkotmányjogi panasz benyújtásának joga „nem illeti meg a közhatalmat gyakorló indítványozót”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk