Fico-merénylet: közzétették az elkövető nevét

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Külpol

A 71 éves férfi biztonsági őrként dolgozott, az írószövetségnek is tagja.

Szerda délután merényletet hajtottak végre Robert Fico szlovák kormányfő ellen. Eddig annyit lehetett csak tudni, hogy a politikus hasi tájékon, valamint a kezén is megsérült.

Előkerült az RTV Prievidza felvétele is, amely erősen felkavaró: ebből egyértelmű, hogy a miniszterelnököt öt lövés érte.

Fico egészségügyi állapotának részletei embargó alatt vannak. Csak annyit lehet tudni, hogy CT-vizsgálatnak vetették alá. A Markíza szlovák lap értesülései szerint a besztercebányai kórház egészségügyi személyzetének elvették a mobilját is.

A Dennik N arról ír, hogy Robert Fico eszméleténél volt és kommunikált, mikor délután négykor a besztercebányai kórházba szállították.

A merénylőt rögtön a földre teperték a rendőrség és a testőrség tagjai, indítéka egyelőre ismeretlen.

A rendőrség őrizetbe vette a lövöldözés gyanúsítottját is - írja a Parameter.sk. Előzetes értesülések szerint a 71 éves lévai Juraj Cintuláról van szó, akinek több verseskötete jelent már meg, tagja a Szlovák Írószövetségnek is. 2016-ban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban. Nyolc éve még egy „Hnutie proti násiliu” (Mozgalom az erőszak ellen) nevű politikai párt létrehozásához gyűjtött aláírásokat.

Az Aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozott Cintula fia, aki tudott arról, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert, viszont „fogalma sem volt arról”, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka. Azt, hogy milyen érzülettel viseltetett Fico iránt, csak így kommentálta: „Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.”

A Progresszív Szlovákia baloldali párt cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy a köreikbe tartozott volna a merénylő, pedig a Megafon véleményvezérek is ezt terjesztik. 

Juraj Cintula a Slovenskí Branci (SB) neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa lehetett, erre utal, hogy a férfi a szervezet több Facebook-posztjában is szerepel, arról azonban nem tudni, a merénylet idején milyen kapcsolat fűzte a mozgalomhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk