Betiltja az erkélynapelemek telepítését a kormány Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2024. október 1.

Belpol

Az uniós helyreállítási tervben is szerepelet ezek engedélyezése, most mégis betiltják. 

Hétfő éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az új szabályozás a napelemek és napkollektorok elhelyezéséről, holott a rendelettervezet egyeztetési határideje is akkor járt le – szúrta ki a Portfolio. Mint arról korábban beszámoltunk, az építésügyi hatósági eljárásoknál is ezt a módszert alkalmazta a kormány

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség még korábban kiadott figyelemfelhívásában kiemelte, hogy az új szabályok túl szigorúak, és sok esetben szembemennek az uniós energiapolitikai, a kormány és az Energetikai Minisztérium célkitűzéseivel is. Ezért a szövetség azt kérte, hogy a társadalmi egyeztetésre kiadott határidőt hosszabbítsák meg.

A hétfő éjjel megjelent Magyar Közlöny egyik kormányrendeletéből azonban kiderül, hogy ezzel a tiltakozással nem foglalkozott a kormány. 

Az új, január 1-től hatályos szabályozás értelmében – bár a napelem dőlésszögét végül nem határozták meg pontosan, ahogy azt eredetileg tervezték –, a tetőn kizárólag a tetősíkkal párhuzamosan lehet majd elhelyezni, a homlokzatra pedig csak integrált módon kerülhet fel napelem.

Bár számos európai országban népszerűek az erkélynapelemek, és az uniós helyreállítási tervben tett vállalások között szerepelt az is, hogy ezt támogatná a kormány, végül tilos lesz az erkélynapelemek felhelyezése.

Emellett közterületen napelemes térburkolat csak csúszásmentes felülettel alakítható ki, és műemléken sem lesz elhelyezhető napelem és napkollektor. A műemlék telkén és műemléki területen lévő épületen napelem és napkollektor kizárólag az örökségvédelmi hatóság hozzájárulásával helyezhető majd el. 

A jogszabály a szélerőművek kiépítését is érinti. A beépítésre szánt területeken megadott értékhatárokon belüli távolságokban lehet majd csak szélerőműveket telepíteni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk