Létrejött a Fidesz–Mi Hazánk-paktum Pest megyében, megszavazták a közgyűlés elnökét

Belpol

Hiába vesztette el többségét a Fidesz a Pest megyei közgyűlésben, ismét Szabó István fideszes politikus lett az elnök, amihez a szélsőjobboldali párt képviselőinek szavazatai is kellettek. A Mi Hazánk két bizottsági elnöki tisztséget kapott. 

A Pest Vármegyei Közgyűlés elnökének választották Szabó Istvánt, aki így harmadik ciklus óta vezeti a grémiumot. Alelnökei a szintén kormánypárti Karácsony Ádám, Szerenka Tibor, valamint Wentzel Ferenc lesznek – olvasható a megyei önkormányzat közleményében

Mint ismert, a júniusi önkormányzati választás során a Fidesz elvesztette a többségét a 46 fős közgyűlésben: a Fidesz 21, a Momentum 10, a Mi Hazánk 8, a DK pedig 7 tagot delegálhatott a testületbe. Ennek azért van jelentősége, mert a gödi Samsung SDI gyár adóbevételeit az agglomerációs településen 2020-ban létrehozott különleges gazdasági övezet (kgö) miatt nem a városhoz, hanem a megyei önkormányzathoz folynak be, amely a visszaosztásról is dönt. Az elmúlt években pedig több olyan Fidesz-közeli civil szervezet kapott támogatást, amely kormánypárti médiumokat működtetett, valamint olyan rendezvényeket tartottak, ahol megjelentek a térség fideszes országgyűlési képviselői. De jutottak források a gödi, valamint a dunakeszi polgármester környezetébe is. 

Egy összesítés szerint félmilliárd forint felett jár az az összeg, ami így a Fidesz közelébe hullott, hétfőn például mintegy 240 millió forint megszavazásáról döntöttek volna, Kammerer Zoltán, Göd polgármesteréhez köthető szervezetek is részesültek volna több tízmillió forintos támogatásokban, ez azonban a hiányzó fideszes képviselők, valamint az ellenzéki képviselők miatt nem valósult meg. 

Az már júniusban nagy kérdés volt, hogy az új helyzetben, amikor három ellenzéki pártnak (Momentum, DK, Mi Hazánk) több képviselője lesz az új Pest megyei közgyűlésben, akkor hogyan lehet tovább működtetni a rendszert. Momentumos és DK-s politikusok lapunknak korábban azt mondták, megpróbálnak közeledni a Mi Hazánk felé, hogy megakadályozzák a radikális párt összeborulását a Fidesszel.

Úgy tűnik, nem sikerült ezt megakadályozni: az előzetes híreknek megfelelően

a Mi Hazánknak két bizottsági elnöki pozíció jutott, egyben megszavazták a megyei közgyűlés fideszes elnökét is. 

A szélsőjobboldali párt képviselői a Területfejlesztési Bizottságot, valamint a Vármegyei Döntéselőkészítő Bizottságot vezethetik majd. A korábbiakból kiindulva nem lenne meglepő az sem, ha a jövőben Mi Hazánk-közeli egyesületek, alapítványok is részesülnének a Samsung SDI adóbevételeiből. 

Vajda Viktória leköszönő gödi, valamint megyei képviselő az új közgyűlésről a Facebook-oldalán azt írta, hiába lett kisebbségben a Pest megyében a Fidesz,

„a Mi Hazánk mozgalom képviselői készségesen beálltak a nagykoalícióba”.

Mint fogalmazott, „ezzel eldőlt, hogy a következő öt évben is csak a saját érdekeik és a gödi Samsung akkumulátorgyár kiszolgálása érdekében fognak dolgozni”. Hozzátette, hogy „a Momentum frakciója az alakuló ülésen szeretett volna határozatot hozni, amivel a különleges gazdasági övezet iparűzési adóját ismét az eredeti, gödi önkormányzat által is megszabott 2 százalékra emelték volna. Ezt azonban napirendre sem vette a 29 fős többség, miután Szabó István fideszes elnököt is ismét megválasztották. Az egész különleges gazdasági övezet intézménye egy szégyen, de hogy még a helyiek érdekén túl a multit helyezik előtérbe, az egyenesen árulás”. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk