Még le sem zárult a társadalmi egyeztetés, már meg is jelent az építésügyi jogszabálymódosítás

Belpol

A jogszabályalkotás és -módosítás újabb furcsaságait élhetjük meg, ezúttal az építészszakma csodálkozott el a módszereken. Az éjjel megjelent rendeletek egy része már ma hatályba lépett.  

Hétfőn, szeptember 30-án 23:08 perckor, vagyis 52 perccel az október 1-jei hatálybalépésük előtt jelentetett meg a kormány több tucat építésügyi jogszabály-módosítást a Magyar Közlönyben.

A Lázár János-féle Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) oldalára egy hete, szeptember 23-án rakták ki  társadalmi egyeztetésre a jogszabály-tervezeteket, amelyeket szeptember 30-ig lehetett véleményezni. Végül azonban az egyeztetés határidejének végét nem is várva be jelent meg már éjfél előtt a teljes építési jogszabály-változtatási csomag a Magyar Közlönyben. Ezek alapján kérdés, hogy a társadalmi egyeztetés során beérkezett anyagokat mennyire vették figyelembe, mennyiben építették be a módosított jogszabályokba és az ezekhez kapcsolódó kormányrendeletekbe.

A kormányrendeletek egy része január 1-én lép csak hatályba, egyes részei pedig csak jövő áprilisban, de az építésügyi hatósági eljárásokról szóló rendelet nagy része már október 1-étől hatályos, vagyis a rendelet megjelentetése után 52 perccel már hatályba is lépett. 

Szakértők arra hívták fel a Narancs.hu figyelmét, hogy az építéshatósági eljárásokra vonatkozó rendelet azt szabályozza, mire kell építési és mire bontási engedély, de változtak a bírságolás szabályai, a hatóságok rendszere és a főépítészi rendszer is átalakul. Mostantól minden településen kötelező lesz alkalmazni főépítészt, és lényegesen több dolgot fognak véleményezni, erősebb jogköröket kapnak az eddigieknél.

A szakma szerint a lakásépítésekre vonatkozó ún. egyszerű bejelentés rendszere talán pozitívan változik a jogbiztonság szempontjából, ugyanis a hatóság tudomásul veszi ezeket a bejelentéseket, és a korábbiaktól eltérően érdemben vizsgálja a terveket. Ugyanakkor nehezebb lesz a településeknek új építési területeket kijelölni a fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz, és új előírások vonatkoznak majd a zöldfelületi rendszerekre is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk