Biró Marcellből Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadója lett

  • narancs.hu
  • 2024. március 14.

Belpol

Rogán Antal hatásköréből pedig egy csipetnyit visszanyesett a kormányfő.

Miután egy rendelet lehetővé tette, hogy lemondjon a Szabályozott Tevékenységek Felügyelő Hatóságának elnökeként, rögtön új megbízást kapott Biró Marcell. A miniszterelnök nevezte ki a nemrég létrehozott nemzetbiztonsági főtanácsadói állásba.

A szerda este közzétett rendelet szerint funkciói közé tartozik, hogy a kormányfő az ő útján láthat el bármilyen védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot. Biró felel a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért, és Orbán Viktor távollétében ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit.

A fizetése a miniszterek illetményéhez hasonló, és beosztottjai fizetését is ő állapítja meg.

A hvg.hu megjegyzi, hogy ezzel Rogán Antal hatásköré némileg csorbul, mivel a kormánytagok feladatait meghatározó rendeletből törölték egyebek között azt, hogy ő értékeli és elemzi a kormányzati döntésekhez kapcsolódó nemzetbiztonsági információk áramlását, a nemzetbiztonsági tevékenységhez kapcsolódó kormányzati döntések megvalósulását, és „koordinálja a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátását”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk