Direkt36: Balog Zoltán a "meleglobbira" hivatkozva menti a saját bőrét a református egyházban

  • narancs.hu
  • 2024. március 14.

Belpol

Homofób riogatással szerzi vissza a befolyását a kegyelmi ügy egyik főszereplője.

Megrengette Balog Zoltán pozícióját a református egyházon belül a kegyelmi botrány, de most már újra stabil a helyzetét. A püspöknek sikerült elhitetnie, hogy Orbán Viktor rábízta ennek az ügynek a kezelését – írja a Direkt36 a legújabb, Telexen megjelent cikkében. Balog szerint az egész egyházat támadja a sajtó.

Balognak meghatározó szerepe volt a kegyelmi döntésben, ő volt ugyanis az, aki lobbizott Nováknál, korábbi beosztottjánál és régi mentoráltjánál, hogy adjon kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akit a bíróság jogerősen bűnösnek talált pedofil bűncselekmények eltussolásában.

Az oknyomozó portál az elmúlt hetekben számos forrással beszélt, aki látta, hogyan küzd Balog azért, hogy az egyházon belüli befolyását legalább részben megtarthassa. Előbb felzúdulást okozott, ahogy Balog kezelte az ügyet, azóta azonban változott a megítélése, és ma már Balog egyre szélesebb körű támogatást élvez.Ennek az egyik oka, hogy a külső nyomás hatására összezárt az egyházi vezetés, és közben megszűntek a nyílt támadások a kormányzati körök részéről is.

Balog nem reagált a sajtó megkeresésére, és a református egyház kommunikációs osztálya is csak a Balog által is aláírt és március 6-án kiadott, a Zsinat Elnöksége által jegyzett böjti körlevél szövegét küldte el: „a református egyházban testületek döntenek az egyház álláspontjáról.”

Balog, bár lemondott az egyház zsinati elnöki tisztségéről, ő vezeti a Dunamelléki Egyházkerületet, a négy hazai református kerület egyikét.

Egyházi tisztviselőkkel folytatott találkozóinak egyikén Balog arról is beszélt, hogy az utóbbi hetekben ötször is beszélt Orbán Viktorral, és arról biztosította a hallgatóságot, a miniszterelnök meghagyja neki, hogy belátása szerint cselekedjen. (Balog magyarázkodására a kegyelmi ügyben itt írtunk.) A püspök kitért arra is, hogy szerinte miért van olyan nagy nyomás alatt az egyház. Balog a kiszivárgott információk szerint úgy fogalmazott, „ha nem én lennék itt, akkor is támadnák az egyházat.” A mostani helyzetért szerinte azok a felelősek, akik „a vihart okozzák”, utalva ezzel az egyházi szereplőkre, akik a nyilvánosságban fejtették ki a véleményüket az ügyről, illetve a médiára.

Szerinte ha a püspökségről is lemondana, „az LMBTQ képviselői rájönnek, hogy mindig csak meg kell támadni az egyházat, ha változást akarnak elérni.” A forrás szerint Balog hozzátette, hogy ha az egyházkerület vezetéséről is lemondana, azzal csak azt jelezné, hogy „a reformátusok egy gyáva banda, akik nem képesek megvédeni a vezetőiket.”

„Mit csinálunk majd, amikor olyan hatalom jön, amely meleg lelkészeket akar felszenteltetni, vagy meleg párokat akar összeadatni a templomokban?”

– tette fel a kérdést a találkozó részleteit ismerő egyik forrás szerint.

Balog zsinati elnöki lemondásáról formálisan a zsinat áprilisban dönt, ez megerősítheti a döntését, de akár úgy is határozhat, hogy nem fogadja el azt. „Ha azt mondja a nép, hogy kedves püspök úr, maradjon, akkor lehet, hogy ő ezt elfogadja” – magyarázta egy, a református vezetéshez közel álló forrás, aki szerint jelenleg olyan a közhangulat az egyházban, ami kedvez Balog maradásának. Hozzátette azonban, hogy „másfél hónap nagyon hosszú idő, lesz közben a húsvét, lesznek politikai események, napirendre kerülhet a gyermekvédelmi törvény”, és így változhatnak a körülmények.

Balog befolyásáról tanúskodik az RTL Híradóban megjelent református kántor kirúgása is. Vargha Anikó,a tököli gyülekezet kántora egy Facebook-posztban arról írt, hogy Balog Zoltán lejáratja az országot. Ezután arra kérték az elöljárói, hogy inomítsa a püspökről szóló posztját, de miután ennek eleget tett, mégis megváltak tőle.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk