Ma már több ellátásban fogadhatnának pácienseket, de az orvosok sem tudják, hogyan

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Belpol

Az egészségügyi ellátás koronavírus-tesztelés ellenében nyithat újra: de honnan lesz teszt, és ki fogja állni a költségeket?

Kásler Miklós a hosszú hétvége előtt, csütörtök éjjel küldött tájékoztató levelet az egészségügyi szolgálatok vezetőinek, miszerint a következő munkanapon, négy nap múlva, tehát május 4. hétfőn, megkötésekkel ugyan, de újraindul az egészségügyi ellátások egy része.

A levél szerint csak írusmentes beteget fogadhat az "újranyitott" ellátórendszer, de az orvosok még vasárnap sem tudták, hogy pontosan kinek, hogyan kell ezt igazolni - írja a Népszava.

Kásler levele szerint mind az állami, mind a magán ellátásban csak úgy lehet nem sürgős beavatkozásokat végezni, ha letesztelték előtte a pácienst, koronavírusos-e. lapnak nyilatkozók a legnagyobb problémának azt látják, hogy senki nem tudja, lesz-e kapacitán a PCR-vizsgálatok (orrbol és garatból vett mintákon alapuló teszt) elvégzéséhez, illetve ki fogja állni ennek költségeit.

Már a tesztelés folyamat is kérdéses, ugyanis ha bemegy a beteg, és le is tesztelik, annak eredményére például egy magán fogorvosnak 36 órát kell várnia. Ha közben a beteg hazamegy, akkor akár másnap újra le is tesztelhetnék.

Másrészt ha az állam nem vállalja ennek a koronavírus-tesztek költségét, úgy az előírt teszt komoly vagyoni előszűrőként akadályozhatja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést - fogalmaznak. Nagyjából jelenleg 6 magánszolgáltató végez ilyen tesztet, az árak 30 és 60 ezer forint közöttiek, ám  a PCR-vizsgálat minősített laboratórium nélkül nem végezhető, és a magánszolgáltatók sem tudnak korlátlan számú tesztet vállalni.

Az operatív törzset a felmerülő kérdésekről (pontosan hogyan indul az ellátás, miként oldják meg a PCR-tesztelést) azt nyilatkozta, hogy az ellátórendszer újraindításával kapcsolatos kérdésekre hétfőn válaszolnak.

 

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk