Egy Békés megyei kisvárosban szinte felesleges is a választás: minden induló bejut majd a testületbe

Kis-Magyarország

Szarvason 26 év után távozik a fideszes városvezető, tizenöt Békés megyei településen csak a jelenlegi polgármester indul, hogy újrázhasson, Csorváson viszont még a képviselőjelöltek között sem lesz verseny. Választási érdekességek a Viharsarokból. 

Országosan is egyedülálló helyzet alakult ki egy Békés megyei kisvárosban, ugyanis semmilyen versengésre nem lehet számítani a 2005-ben városi rangot kapott és alig ötezres lélekszámú Csorváson: a településnek egyetlen polgármesterjelöltje van, a jelenleg is regnáló Baráth Lajos, a hat képviselői helyre pedig hatan pályáznak. Ez azt jelenti, hogy mindenfajta vetélkedés nélkül mindannyian bejutnak a testületbe, így semmiféle kampányra, mozgósításra sincs szükség. Sőt, az is elég az érvényességhez, ha június 9-én kizárólag az egy polgármester- és a hat képviselőjelölt elmegy voksolni és „megválasztja” magát.

A helyzetnek megvan a hátulütője is, ugyanis az elkövetkezendő öt évben, egészen 2029-ig bárkinek bármilyen okból szűnik meg mandátuma, akkor időközi választást kell majd tartani. A csorvásiak között megoszlanak a vélemények, hogyan alakult ki ez a helyzet a viharsarki kisvárosban. Vannak, akik puszta véletlenről, mások viszont ha közvetetten is, de irányított helyzetről beszélnek. Mindenesetre az biztos, hogy a képviselő-testület összetétele alig változik, mert a hét tagból öt ugyanaz marad. 

Békés megye 75 településéből 15 helyen csak a jelenlegi polgármester indul a posztért, így biztosan nem fog változni a településvezető személye. Ebben az előbb említett Csorvás városa mellett 14 község érintett: Almáskamarás, Biharugra, Csorvás, Doboz, Kardos, Kardoskút, Kertészsziget, Kétegyháza, Kétsoprony, Köröstarcsa, Medgyesbodzás, Sarkadkeresztúr, Tarhos, Telekgerendás, Újszalonta. Más a helyzet nyolc viharsarki településen, ahol a jelenlegi polgármester nem is indul újra. Ezek a következők: Csanádapáca, Kunágota, Magyardombegyház, Nagyszénás, Pusztaottlaka, Szabadkígyós, Szarvas, Újkígyós. 

A Békés megye nyugati kapujának számító 15 ezres Szarvason a nyolcvanadik életévéhez közeledő fideszes Babák Mihály 26 év után teszi le a lantot, ugyanis 1998-tól egyhuzamban vezette a várost. Amikor a törvények engedték, még országgyűlési képviselő is volt. Babák már az előző, 2019-es helyhatósági választáskor is belengette, hogy nem indul újra, de akkor végül mégiscsak a startvonalhoz állt.

Babák mostani visszavonulása után nem kevesebben, mint öten versengenek a városvezetői posztért, köztük az egykori fideszes alpolgármester, Hodálik Pál, akinek négy kihívója is akad: Kovács Mátyás (You-Klub), Regős Mátyás (Mindenki Magyarországa Néppárt), Gajdos Attila függetlenként induló exjobbikos képviselő és szintén függetlenként Lesfalvi Balázs, aki jelenleg a szomszédos Békésszentandrás alpolgármester. A Fideszen kívüli erőknek nem sikerült semmilyen együttműködést kialakítaniuk Szarvason. 

Pusztaottlaka azért került be a korábban az országos hírfolyamba, mert itt indul a polgármesteri címért Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő, akit súlyos költségvetési csalással vádol a Fővárosi Törvényszék előtt a Központi Nyomozó Főügyészség. Simonka korábbi embere, Pál-Árgyelán Elvira így ezúttal nem indul a posztért, és sokáig úgy is nézett ki, hogy Simonka csak egyedül lesz jelölt szülőfalujában, de aztán riválisokat kapott Kocsis Violetta és a régi polgármester, Szabó Miklós személyében. A sok hátránnyal küzdő Pusztaottlakán a választásra jogosultak száma 274 fő.

Érdekes helyzet alakult ki Dévaványán is, ebben a 8 ezres észak-békési kisvárosban, ahol az előző, 2019-es önkormányzati választáson csak egy polgármesterjelölt volt a független Valánszki Miklós személyében. Most viszont négy, szintén függetlenként induló kihívója is akad a városvezetőnek: Bak Krisztián, Nyuzó Marietta, Szilágyi Ferenc és Kovács Mária személyében.

Békés megye vészes lakosságcsökkenése is rányomja a bélyegét a közelgő helyhatósági választásra. Ezt mutatja, hogy június 9-én 11 képviselő helyett 8 képviselő választhatónak a 10 ezer lélekszám alá csökkent Mezőberényben és Sarkadon, 8 képviselő helyett 6-ot Mezőhegyesen, 6 képviselő helyett 4-et Medgyesbodzáson és Mezőgyánba, míg 4 képviselő helyett 2-őt a mindössze 141 lakosú Újszalontán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk