Petíciót nyújtottak be az eutanázia uniós szintű legalizációjáért

  • narancs.hu
  • 2024. május 17.

Belpol

Sehol sem tart az itthoni párbeszéd az életvégi döntésről.

Február 27-én az EUMANS nemzetközi jogvédő szervezet petíciót kezdeményezett az Európai Unió Parlamentjének címezve – olvasható Karsai Dániel ügyvéd oldalán. A petíció tárgya az életvégi döntéshez való jog legalizálása uniós szinten, ami jelenleg nincsen garantálva. Így a végzetes ALS-szindrómában szenvedő alkotmányjogász sem vetheti alá magát az eutanáziának. Annak ellenére, hogy a Medián felmérése szerint a magyarok kétharmada elfogadná a „kegyes halál” lehetőségét.

A petíciót itt lehet aláírni. „Remélem, minél többen így tesznek” – kommentálta Karsai, aki az európai parlamenti választáson induló pártok álláspontjára is kíváncsi: „Támogatják a kezdeményezést? Ha igen, miért? Ha nem, annak mi az oka? Bízok benne, hogy mielőbb ebből a szempontból is megindul a párbeszéd.”

Karsai szeretné, ha a köztévén talán-talán megvalósuló EP-listavezetői vitán is felmerülne a téma. Ezt az MTVA-nak címzett levelében fejtette ki: „Azt kezdeményezem ezért, hogy az európai parlamenti listavezetők vitája során minden résztvevő kapjon lehetőséget annak kifejtésére, hogy megválasztása esetén mit kíván tenni az életvégi döntések ügyének előmozdítása érdekében a következő ciklusban.Bízom benne, hogy felvetésem meghallgatásra talál, mert az egyik legégetőbb társadalmi kérdésről van szó, amelynek újragondolása mind Magyarországon, mind uniós szinten halaszthatatlan” - írta Karsai, emlékeztetve, hogy Franciaországban társadalmi párbeszéd indul a kérdésben.

Itthon bezzeg egészen máshol tartunk: amikor Karsai Dániel bement a Parlamentbe, a fideszes képviselők szóba sem akartak állni vele. Később a fideszes többség azt is leszavazta, hogy vita legyen az eutanáziáról.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!