Interjú

Fekete-Győr András: Orbánék "meg fogják fizetni a pitiáner politikai húzásaik árát"

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2020. május 4.

Belpol

Elsősorban az emberéleteket kell megmenteni, a pártpolitikának most nincs itt az ideje. Ennek ellenére a kormány a járvány okozta válsághelyzetet is arra használja fel, hogy saját hatalmát erősítse, és ellehetetlenítse az ellenzéket.

Magyar Narancs: A járvány miatti korlátozások mellett mennyire tud a Momentum pártként működni?

Fekete-Győr András: Ahogy nagyon sok mindenki más is a világon, mi is online szervezzük az életünket, folyamatosan dolgozunk, ebben nincs változás. A momentumosok országszerte önkénteskednek, főként az önkormányzatoknál. Étel- és gyógyszerkiszállításban, tájékoztató plakátok felhelyezésében, kesztyűk, maszkok kiosztásában veszünk részt. Én is jelentkeztem önkéntes munkára a II. kerületi önkormányzatnál, ahol lakom. A Koronavírus Alapunkba több millió forintot gyűjtöttünk össze, amit az egészségügyben dolgozók részére maszkok beszerzésére fordítottunk. Emellett természetesen zajlik a szakmai és a politikai munka.

MN: Hogy látják, mennyire kezeli jól a kormány a válsághelyzetet?

FGYA: A járvány első heteiben meghozott korlátozó intézkedések helyénvalók voltak, és az általunk is azonnal követelt iskolabezárással például gyorsan lépett a kormány. Az elmúlt időszakban azonban sokan azt a minimális bizalmat is elveszíthették a kormányban, amit a járvány okozta válsághelyzet kezdeti kezelése nyomán a Fideszbe vetettek. Kezdve a teljhatalomtörvénynyel, folytatva az önkormányzatok kivéreztetésével Orbán Viktor megmutatta, hogy még világjárvány idején sem tud államférfiként viselkedni.

false

 

Nemzeti összefogás helyett, a járvány elleni intézkedések leple alatt bosszúhadjáratot indított az önkormányzatok ellen. Most a legfontosabb azonban az, hogy minél kevesebb áldozata legyen a vírusnak, az egészségügyben dolgozókat megóvjuk, a munkahelyeket megmentsük. A válsághelyzet elmúltával értékelni fogunk, a kormány pedig meg fogja fizetni a pitiáner politikai húzásai árát.

MN: A kormány gazdasági intézkedéseit hogyan értékeli a Momentum?

FGYA: A környező országokban már hetekkel ezelőtt megkezdték a válságkezelést, méghozzá azzal, hogy az állam átvállalta a munkaadóktól a fizetések nagy részét, hogy senki ne maradjon pénz nélkül a válság alatt. Romániában például a bérek 75 százalékát állja az állam. Azoknak kell segíteni, akik elveszítették a munkájukat. Rengetegen állnak az éhezés szélén Magyarországon – most, a 21. században. Az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági csomag megszorításokra épít – elvesz pénzt az önkormányzatoktól és vállalkozóktól, miközben megmaradnak olyan felesleges ki­adások, mint a kínai hitelből 500 milliárdért épülő belgrádi „pusztavasút”, az atlétikai világbajnokság, és persze az Orbán-cégek is őrzik százmilliárdos nyereségüket.

A Momentum ezzel szemben már egy hónapja kezdeményezte, hogy a kormány a napi megélhetésüket elvesztő emberek megsegítésére koncentráljon. Ezért kell 100 ezer forintos minimumjövedelmet bevezetni minden felnőtt számára legalább 3 hónapon át, ezért fontos azonnal legalább hat hónapra emelni az álláskeresési járadék időtartamát, és a gyermekéhezés megakadályozására kétszeresére a családi pótlékot.

MN: Mit gondol, a polgármesterek döntési jogkörét korlátozó törvénymódosítási javaslatot miért vonta vissza a kormány?

FGYA: Az elmúlt tíz év legnagyobb őrültsége lett volna a kormány részéről, ha bevezetik, hogy egy önkormányzatoktól független testületnek 72 óra alatt kell jóváhagynia a polgármesterek döntéseit. Miközben a válságban óráról órára változik a helyzet! Ennek a bevezetése emberéleteket is követelhetett volna. Valószínűleg ez már a fideszes polgármestereknek is annyira sok volt, hogy tiltakoztak a kormánynál. Szomorú azt látni, hogy egy ilyen fajsúlyos döntés előtt a Fidesz még a saját polgármestereivel sem egyeztet.

MN: E javaslat visszavonásának következménye a gépjárműadó elvonása?

FGYA: A gépjárműadó elvonása az ellenzéki önkormányzatok és városvezetők ellen irányul, ahogyan a parkolási díjak eltörlése is. Az utóbbit mi helyes döntésnek tartjuk, a baj az, hogy az így kiesett bevételt nem kompenzálja az állam. Miközben a kormány extra feladatokat ró az önkormányzatokra, egyre több pénzt vesz el tőlük. Ez nonszensz.

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András

Fotó: Sióréti Gábor

 

Világos, hogy ezek az intézkedések bosszúból és rideg politikai számításból születnek, a tavaly októberi ellenzéki sikerekre válaszul. Nem is az a legnagyobb baj, hogy Karácsony Gergelynek és a polgármestereknek kisebb lesz a mozgásterük politikusként, hanem az, hogy a helyi lakosok megsegítése lehetetlenül el. A helyzet kezelése érdekében Budapesten napi szintű az egyeztetés az önkormányzatok között. Elkeserítő látni, hogy az eddigi hidegháborús helyzetből nyílt háborúra váltott a kormány.

MN: Hogyan tud reagálni egy ellenzéki párt a válsághelyzetben? Cselekedni elsősorban a kormány tud.

FGYA: A pártpolitika jelenleg nem releváns. Ebben a helyzetben csak a kormányzati és az önkormányzati pozícióban lévő szereplők teljesítménye számít. Az önkormányzati az a szint, ahol kiderül, milyen teljesítményre képesek a momentumos polgármesterek.

Elmondhatom, hogy minden polgármesterünk Zalától Bács-Kiskunon át Budapestig, kézben tartja és uralja a helyzetet. Maszkokat varratnak önkéntesekkel, szociális támogatást adnak több tízezer forint értékben a rászorulóknak, segélycsomagokat osztanak ki, gondoskodnak az idősekről és a munkanélküliekről is. Most ez a fontos. Tavaly volt két választás, akkor a pártpolitikán volt a hangsúly, most nemzeti összefogásra van szükség. Szomorúan látjuk, hogy Orbán Viktor továbbra is a polgárháború szításában érdekelt.

MN: Kap a Momentum a nyilvánosságnál részletesebb tájékoztatást a járványhelyzetről az Operatív Törzstől, a kormánytól vagy más fideszesektől, akár informálisan?

FGYA: Nem. De nem is az a probléma, hogy én pártvezetőként nem kapok tájékoztatást, hanem az, hogy a bajai, a gödi vagy a józsefvárosi városvezetés nem hogy állami segítséget nem kap, de információkat sem. Magukra vannak hagyva a városvezetők, ezzel együtt igyekeznek saját hatáskörben, kreatívan kezelni a válságot. Zalában egy momentumos nagyközség vezetője azt mesélte, hogy a megyében még a fideszes polgármesterek sem kapnak információt, ami miatt ők is rettenetesen mérgesek. A kormány őket is magukra hagyta. Miközben Orbán Viktor akcióhősként tetszeleg, valójában mind a 3200 önkormányzatot az út szélén hagyta.

false

Nemcsak önkormányzatokkal, de az egészségügyben dolgozókkal is napi szintű kapcsolatban vagyok, olyanokkal, akik a járványellenes védekezés első vonalában dolgoznak. Ők rendre arról beszélnek, és nem csak Budapesten, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint amit a kormány és az Operatív Törzs kommunikál. Viszont teljes hírzárlat van, az orvosok nem nyilatkozhatnak a sajtónak, és ők az ilyen irányú utasításokat fegyelmezetten be is tartják.

Nyugaton az ilyen jellegű információk nyilvánosak, itthon viszont erős kontroll van a kormány kezében. Így az esetleges hibákat el lehet tussolni, mert nincsenek arra ösztökélve, hogy kijavítsák, és nem is derül ki, hogy valójában hogyan kezelik a járványhelyzetet. Ezek a legnagyobb bajok most az országban, nem pedig az, hogy a teljhatalomtörvény pontosan mikor kerül hatályon kívülre. Előbb-utóbb érvényt fogunk szerezni a demokráciának is, de előbb túl kell lenni a közvetlen válsághelyzeten.

MN: Milyen politikai következményekkel járhat a válság?

FGYA: Sok minden és annak ellenkezője is megtörténhet. Az egészségügyi válságnak még nem vagyunk a mélypontján. Kérdés, hogy azt a legsúlyosabb nyomást hogyan kezeli majd a kormány. Ezzel kapcsolatban vagyok a legoptimistább, mert ha a kormány nem is, de az egészségügyben dolgozók jól fognak vizsgázni – kitartóan, a legjobb tudásuk szerint teszik a dolgukat. A társadalom is fegyelmezett, az emberek túlnyomó többsége már a kijárási korlátozások elrendelése előtt egy héttel otthon maradt. A gazdasági válság következményeinek kezelése még hátravan, kérdés, a Fidesz ezzel hogyan birkózik meg.

Az elmúlt tíz évben nagy szerencséje volt Orbán Viktornak, hiszen egy rég nem látott globális gazdasági fellendülés hullott az ölébe, szinte úszott az ország a pénzben. Más kérdés, hogy a többség térköveken meg stadionokon kívül semmit nem látott belőle. Ennek most vége, és kérdéses, hogy az Orbán-kormány hogyan tudja a gazdasági visszaesést kezelni. Olyan messzemenő politikai következtetéseket nem mernék levonni, hogy emiatt az ellenzék már most megnyerte a 2022-es választásokat. Az esély továbbra is megvan arra, hogy 2022-ben menesszük Orbánt – de az ellenzéki győzelemnek a jó önkormányzás a kulcsa. Ezért akarja az önkormányzatokat kivéreztetni a kormány. Én viszont bízom bennük, hogy hozzáértéssel és kreativitással határozottan fellépnek majd a helyi lakosok érdekében.

(Interjúnk eredetileg a Magyar Narancs hetilap 2020. április 9-i számában jelent meg, most újraközöljük teljes terjedelmében online is.)

Figyelmébe ajánljuk