Hétfőn újraindulhat az egészségügyi ellátás

  • narancs.hu
  • 2020. május 2.

Belpol

Így a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is.

Az Index birtokbába jutott az az április 30-i levél, amelyben Kásler Miklós írt az egészségügyi szolgálatok vezetőinek, hogy a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását.

Eszerint május 4-től már nem csak a sürgős beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett a háziorvosi és házi gyermekorvosi, védőnői ellátások, a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás, a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások, a fogászati szakellátás, és a magánellátás is újaindulhat.

Kásler Miklós azt kéri, hogy a COVID-19 átviteli szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el.

Bizonyos megkötések és persze óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Így például a fogászati vagy háziorvosi, de a járóbeteg szakellátás is csak telefonos egyeztetés után látogatható. Fokozzák a higiéniás sztenderdeket. A betegeknek pedig a 1,5 méteres távolságot egymás közt minden körülmények között tartani kell. Valamint minden betegnek kötelezően meg kell mérni a lázát a rendelőbe történt belépést követően.

A fogászati és háziorvosi ellátás esetében is egy óra alatt legfeljebb 4 beteg vizsgálata engedélyezett (heti 15 órában).

Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állományigazolások kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok kiadását.

A járóbeteg-ellátás esetében a minisztérium azt írja, meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást,  „amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását."

Kockázatos járóbeteg-beavatkozás csak negatív koronavírus-teszt birtokában végezhető. Az ellátóhelyen védőmaszkot kell biztosítani a betegnek.

A fekvőbeteg ellátás visszaépítésével kapcsolatban azt javasolja az Emmi minisztere, hogy az akut esemény utáni rehabilitációs tevékenységet indítsák el. Az egynapos ellátásokat előzetes koronavírus-tesztelést követően lehet végezni.

A fenti előírások vonatkoznak a magánegészségügyi intézményekre is.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.