Hétfőn újraindulhat az egészségügyi ellátás

  • narancs.hu
  • 2020. május 2.

Belpol

Így a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is.

Az Index birtokbába jutott az az április 30-i levél, amelyben Kásler Miklós írt az egészségügyi szolgálatok vezetőinek, hogy a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását.

Eszerint május 4-től már nem csak a sürgős beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett a háziorvosi és házi gyermekorvosi, védőnői ellátások, a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás, a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások, a fogászati szakellátás, és a magánellátás is újaindulhat.

Kásler Miklós azt kéri, hogy a COVID-19 átviteli szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el.

Bizonyos megkötések és persze óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Így például a fogászati vagy háziorvosi, de a járóbeteg szakellátás is csak telefonos egyeztetés után látogatható. Fokozzák a higiéniás sztenderdeket. A betegeknek pedig a 1,5 méteres távolságot egymás közt minden körülmények között tartani kell. Valamint minden betegnek kötelezően meg kell mérni a lázát a rendelőbe történt belépést követően.

A fogászati és háziorvosi ellátás esetében is egy óra alatt legfeljebb 4 beteg vizsgálata engedélyezett (heti 15 órában).

Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állományigazolások kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok kiadását.

A járóbeteg-ellátás esetében a minisztérium azt írja, meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást,  „amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását."

Kockázatos járóbeteg-beavatkozás csak negatív koronavírus-teszt birtokában végezhető. Az ellátóhelyen védőmaszkot kell biztosítani a betegnek.

A fekvőbeteg ellátás visszaépítésével kapcsolatban azt javasolja az Emmi minisztere, hogy az akut esemény utáni rehabilitációs tevékenységet indítsák el. Az egynapos ellátásokat előzetes koronavírus-tesztelést követően lehet végezni.

A fenti előírások vonatkoznak a magánegészségügyi intézményekre is.

Figyelmébe ajánljuk