A roma ajánlások harmada érvénytelen volt

  • narancs.hu
  • 2024. május 18.

Belpol

Olvashatatlan adatok, hibásan megadott személyi azonosító és hasonló okok miatt. Volt, aki a becenevét írta az ajánlóívre. 

Volt, aki a becenevét írta az ajánlóívre, más esetekben hiányzott vagy hiányosan szerepelt a név – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Népszavának adott tájékoztatásából kiderült, ez is közrejátszott abban, hogy az országos roma választáson induló öt szervezet közül három már a támogató aláírások leadásakor elvérzett.

Az érvénytelen ajánlások okai közé tartoztak az olvashatatlan adatok és a hibásan megadott személyi azonosító, amely lehetetlenné tette az azonosítást. További hiba volt, hogy az, aki az ajánlást adta, nem szerepelt a központi névjegyzékben, vagy az adott nemzetiség névjegyzékében. Előfordultak többes ajánlások is, amikor egy személy többször is aláírta ugyanannak a szervezetnek az ajánlóívét. A feltűnően sok érvénytelen ajánlóív arról tanúskodik, hogy az ajánlásokat gyűjtő személy aláírása vagy adatai nem stimmeltek.

A Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő elnökletével működő Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) mellett csak a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) tudott elegendő érvényes ajánlást összegyűjteni. Utóbbinak Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik jelenlegi elnökhelyettese a vezetője.

 
Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond a II. Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencián Békésben 2024. április 20-án.
Fotó: MTI/Lehoczky Péter
 

Az RPM-nél erősen rezgett a léc, hajszálon múlt, hogy a szervezet végül elindulhat az országos választáson. A benyújtott 867 érvényes ajánlóív 6851 ajánlást rögzített, amiből az NVI csupán 3974-et fogadott el. Ez mindössze 22-vel több érvényes aláírás a mindenképpen szükséges 3952-nél. A CiKöSz-nek is pontosan ugyanennyi, 3974 elfogadott aláírása van a 644 érvényes íven található 5062-ből. Ennél a szervezetnél azonban csak addig tartott az ellenőrzés, amíg bizonyossá nem vált, hogy elegendő ajánlás gyűlt össze a listaállításhoz. A CiKöSz 40 üres ívet adott le, és maradt még 270, amit a választási iroda nem is vizsgált.

A Magyarországi Cigányközösség Fóruma (MCF) 647 érvényes ajánlóíve 5018 aláírást tartalmazott, ebből azonban csak 3326 volt érvényes. Hasonló arányokat produkált a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója Egyesület is: a 668 érvényes íven lévő 5186 aláírásból 3442 bizonyult érvényesnek. A Phralipe által leadott aláírások vizsgálata 159 ívnél befejeződött, a még nem ellenőrzött ívek száma alapján ugyanis kiszámítható volt, hogy matematikailag nem lehet meg a szükséges ajánlásszám.

Összességében az aláírások mintegy harmadát utasította el az NVI.

A Farkas Flórián vezette Lungo Drom – mindeddig tisztázatlan okok miatt – nem indul a nemzetiségi választáson, számolt be a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk